Sitede ara

İletişim

KERİM ÖZBEKLER
PK.80 NAZİLLİ-AYDIN

0-256-3157772

kerimozbekler34@gmail.com

Blog

İSTANBUL'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

24.08.2013 09:37

İSTANBUL'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

 
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

ANADOLU HİSARI;SULTAN 1.BEYAZIT TARAFINDAN 1395 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, KARŞISINDA RUMELİ HİSAR'I BULUNMAKTADIR.

AYASOFYA (SAİNT SOPHİA);532-537 YILLARI ARASINDA BİZANS İMPARATORU JÜSTİNİANUS TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, FATİH SULTAN MEHMET 1453 YILINDA İSTANBUL'U FETHEDİNCE BURAYI CAMİ'YE ÇEVİRMİŞTİR. MİMAR SİNAN BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜRK USTALARI TARAFINDAN DA İSLAM ESERLERİ EKLENMİŞTİR, EL YAZMASI 1 KÜTÜPHANESİ MEVCUTTUR. SULTANAHMET SEMTİNDEDİR, İSTANBUL'A GELENLERİN ZİYARET ETTİĞİ YERLERDEN BİRİSİDİR.

BOZDOĞAN KEMERİ;İSTANBUL BELEDİYE SARAYI KARŞISINDADIR, İSTANBUL'A SU GETİRMEK İÇİN KESME TAŞTAN 364-378 YILLARI ARASINDA YAPILMIŞTIR.

ÇEMBERLİTAŞ;ÇEMBERLİTAŞ'TADIR, SİLİNDİR ŞEKLİNDE VE 9 TAŞ BLOGUNDAN YAPILMIŞ VE SULTAN MAHMUT DÖNEMİNDE ÇEVRESİ ÇEMBERLERLE DESTEKLENMİŞTİR. BU SÜTUN KOSTANTİN ZAMANINDA ROMA'DAN GETİRİLMİŞTİR, 1 ZAMANLAR ÜZERİNDE 1 HEYKEL BULUNUYORDU.

SULTANAHMET CAMİİ;SULTANAHMET MEYDANINDADIR, 1.SULTAN AHMET TARAFINDAN MİMAR MEHMET AĞA'YA 1616 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR. 6 MİNARESİ VARDIR, İSTANBUL'DA EN ÇOK ZİYARET EDİLEN TARİHİ ESERLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR.

FATİH CAMİİ;İSTANBUL'UN FATİH SEMTİNDEDİR, İLK YAPI FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE YAPILMIŞSA DA BU GÜNKÜ DURUMU 18.Y.Y.DAN KALMADIR. MİHRAP-TAÇ KAPI-SON CEMAAT YERİ FATİH SULTAN MEHMET ZAMANINDA YAPILMIŞTIR, CAMİNİN GÜNEYİNDE 1453 YILINDA İSTANBUL'U FETHEDEN OSMANLI İMPARATORU FATİH SULTAN MEHMET'İN TÜRBESİ BULUNMAKTADIR, ÜNLÜ FATİH KÜTÜPHANESİ'DE CAMİ İÇİNDEDİR.

LALELİ CAMİİ;SULTAN 111.MUSTAFA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 10 NİSAN 1760 YILINDA TEMELİ ATILMIŞTIR. 1764 YILINDA İBADETE AÇILMIŞTIR, MERKEZİ KUBBE 8 SÜTUNA DAYALI KEMERLER ÜZERİNDEDİR. 6 YARIM KUBBE İLE ÇEVRİLİDİR, CAMİNİN İÇ DUVARI SOMAKİ MERMERLE KAPLIDIR. 105 PENCERESİ, TEK ŞEREFELİ 2 ZARİF MİNARESİ VARDIR. İSTANBUL’UN LALELİ SEMTİ’NDEDİR.

TOPKAPI SARAYI-MÜZESİ;4.Y.Y.DAN 19.Y.Y.A KADAR EKLENTİLERLE BU GÜNKÜ DURUMUNA GELMİŞTİR, BAZI EKLENTİLERİ MİMAR SİNAN TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. İÇİNDE MÜCEVHERLER-TAHTLAR-ÇİNİ VE SERAMİK KOLEKSİYONLARI-KUTSAL EMANETLER SERGİLENMEKTEDİR. BAĞDAT KÖŞKÜ-HAREM DAİRESİ-REVAN KÖŞKÜ BU SARAYIN İÇİNDE YER ALMAKTADIR.

DOLMABAHÇE SARAYI-MÜZESİ;1854 YILINDA SULTAN ABDÜLMECİT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, TÜRK VE AVRUPA MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BELGAMİ TAŞLI 1 HAMAMI VARDIR.

YILDIZ SARAYI;19.Y.Y.IN 2.YARISINDA SULTAN ABDÜLHAMİT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KORUSUNDA 200 YILLIK AĞAÇLAR BULUNMAKTADIR.

BEYLERBEYİ SARAYI-MÜZESİ;BEYLERBEYİ SEMTİNDEDİR, 1865 YILINDA SULTAN ABDÜLAZİZ TARAFINDAN İÇ KISIMLARI AK MERMERDEN YAPTIRILMIŞTIR. KAT KAT BAHÇELERİ MEVCUTTUR.

RUMELİ HİSARI;İSTANBUL BOĞAZI'NIN EN DAR YERİNDEDİR, 1452 YILINDA FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.

YEREBATAN SARAYI;6.Y.Y.DA BİZANS İMPARATORU JÜSTİNYAN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞ BÜYÜK 1 SU SARNICIDIR, ZARİF SÜTUNLARI İLE 1 SARAYI ANDIRIR.

ANADOLU KAVAĞI;İSTANBUL'UN BOĞAZI'NIN KARADENİZ'E AÇILAN SON NOKTASIDIR, BURADA DENİZ KENARINDA İRİLİ UFAKLI 25-30 KADAR MODERN BALIKÇI LOKANTALARI VARDIR. BURAYA GELENLER GENELLİKLE BALIK YEMEDEN DÖNMEZLER, BİR ÇOK BALIK TÜRÜNÜ LOKANTALARDA TAZE OLARAK BULMAK MÜMKÜNDÜR. GENELLİKLE KARADENİZ'LİLERİN OTURDUĞU KÜÇÜK BİR SEMTTİR, HEMEN YANIBAŞINDA ORMANLAR YÜKSELMEKTEDİR. ANADOLU KAVAĞI'NIN 1 KM. KUZEYİNDE DİK BİR YOKUŞU AŞTIKTAN SONRA ANADOLU KAVAĞI KALESİ'NE ULAŞMAK, ORADAN İSTANBUL BOĞAZI'NIN BÜYÜK BİR KISMI İLE İSTANBUL BOĞAZI'NA GİRİP ÇIKAN GEMİLERİN KARADENİZDE SEYİR ETMELERİNİ SAATLERCE İZLEYEBİLİRSİNİZ.

SAPPHİRE BİNASI;AVRUPA'NIN-TÜRKİYE'NİN VE İSTANBUL'UN EN YÜKSEK BİNASIDIR, İSTANBUL'UN LEVENT İLÇESİ'NDEDİR. 5 MART 2011 TARİHİNDE AÇILMIŞTIR, 165.000 M2'LİK 1 ALANI KAPLAMAKTADIR. AVM ALANI 46.000 M2'DİR, YÜKSEKLİĞİ 261 METREDİR, 236 METRE YÜKSEKLİKTE 360 C'LİK 1 SEYİR TERASINA SAHİPTİR. 200 METRE YÜKSEKLİKTE BAHÇE KEYFİ YAPMAK MÜMKÜNDÜR. 163.METREDE GOLF MERKEZİ BULUNMAKTADIR, 56'SI ZEMİN ÜZERİNDE OLMAK ÜZERE 66 KATLIDIR. BU BİNADA 6.500 ADET PENCERE VARDIR, ÇATI KATINA ÇIKMAK 17 DOLARDIR. EN UCUZ DAİRE 1 MİLYON TL.SIDIR, 7.5 MİLYON TL.OLAN DAİRE MEVCUTTUR. BİNA PENCERELERİ ÇİFT CAMLIDIR VE ENERJİDEN % 30 TASARRUF SAĞLAMAKTADIR, İSTANBUL'A GELEN TURİSTLERİN YENİ CAZİBE MERKEZİDİR.

İSTANBUL 7 TEPE ÜZERİNE KURULMUŞTUR, BU TEPELER AKROPOLİS'TEN BAŞLAYIP EDİRNEKAPI'YA KADAR GİDEN VE SURLARIN İÇİNDE KALAN YERLERDEDİR. BU TEPELERİN HEPSİ DE TARİHİ YARIMADA ÜZERİNDEDİR, AŞAĞIDA BU TEPELERİN YERLERİNİ ÖĞRENELİM;

1.TEPE;TOPKAPI SARAYI-AYA İRİNİ-AYASOFYA MÜZESİ-SULTANAHMET CAMİİ-İBRAHİMPAŞA SARAYI-YEREBATAN SARNICI'NIN BULUNDUĞU 30-40 METRE YÜKSEKLİĞİNDE Kİ YERDİR.

2.TEPE;FİRUZAĞA CAMİİ-KAPALI ÇARŞI-BİNBİRDİREK SARNICI-ÇEMBERLİTAŞ HAMAMI-NURUOSMANİYE CAMİİ-MISIR ÇARŞISI'NI İÇİNE ALAN MINTIKADIR.

3.TEPE;SÜLEYMANİYE CAMİİ-BEYAZIT CAMİİ-İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-LALELİ CAMİİ-ÇUKURÇEŞME HAMAMI-SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ-MİMAR SİNAN TÜRBESİ-ZEYREK CAMİİ'NİN BULUNDUĞU TEPEDİR.

4.TEPE;FATİH CAMİİ-BOZDOĞAN SU KEMERİ'NİN OLDUĞU MINTIKADIR.

5.TEPE;YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ-FETHİYE CAMİİ-KARİYE CAMİİ-FENER RUM PATRİKHANESİ'NİN OLDUĞU TEPEDİR.

6.TEPE;MİHRİMAH SULTAN CAMİİ-TEKFUR SARAYI'NIN OLDUĞU TEPEDİR. BURADA YÜKSEKLİK 70 METREDİR, 4.TEPENİN UZANTISIDIR.

7.TEPE;ARKADİUS FORUMU-ARKADİUS SÜTUNU-HASEKİ SULTAN CAMİİ-BAYRAMPAŞA MESCİDİ'NİN OLDUĞU TEPEDİR.
 

İÇEL'DE (MERSİN'DE) GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

24.08.2013 09:36

KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

ESKİ CAMİ;1870 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, SULTAN ABDÜLAZİZ'İN ANNESİ BEZMİ ALEM VALİDE SULTAN VAKFI'NA AİTTİR.

YENİ CAMİ;1900 YILINDA ABDÜLKADİR GEYLANİ İSİMLİ BİR HAYIR SEVER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, GÜMRÜK RIHTIMI MEVKİİNDEDİR.

YÜMÜKTEPE;MERSİN'İN 3 KM. KUZEYİNDEDİR, SOĞUKSU VADİSİ'NDEDİR. M.Ö.YAPILAN BU HÖYÜK, HİTİTLERİN GÖZETLEME KULELERİNDEN BİRİSİ İDİ.

VİRAN ŞEHİR;MERSİN'E 10 KM. UZAKLIKTADIR, DENİZ KIYISINDA M.Ö.700 YILLARINDA RODOS'LULAR TARAFINDAN KURULMUŞ BİR KENTTİR. MERMER SÜTUNLAR HALA SAPASAĞLAM DURMAKTADIR, ÖNÜNDE Kİ DENİZ KENARINDA GAZİNO-PLAJ-MOTEL VARDIR.

NEOPOLİS (KANLI DİVANE);MERSİN'E 51 KM. UZAKLIKTADIR, BURADA HİTİT-FENİKE-YUNAN-ROMA-BİZANSLILARA AİT ESERLER YER ALMAKTADIR.

KIZ KULESİ;MERSİN'DEDİR, SAHİLDEN 1 KM. UZAKLIKTADIR.

GÖZNE YAYLASI;MERSİN'E 34 KM. UZAKLIKTADIR.

FINDIKPINAR YAYLASI;MERSİN'E 44 KM. UZAKLIKTADIR.

ANAMUR KALESİ (MAMURYE KALESİ);M.S.111.YÜZ YILDA ROMALILAR TARAFINDAN YAPILMIŞTIR, KARAMANOĞULLARI ZAMANINDA 1230 YILINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR.

SOFTA KALESİ;ANAMUR-MERSİN KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, ANAMUR'A 20 KM. UZAKLIKTADIR. ROMA VE BİZANSLILARDAN KALMADIR, BURADA VİRAN ÖREN YERİ DE MEVCUTTUR.

KLEOPATRA KAPISI;TARSUS İLÇESİ'NDEDİR, GARAJ YAKININDADIR. MISIR KRALİÇESİ KLEOPATRA İLE ROMA KONSÜLLERİNDEN MARCUS ANTONİUS'UN AŞK YAŞADIĞI BİR ZAMANDA SIK SIK GİRİP ÇIKTIKLARI ŞEHİR KAPISIDIR.

TARSUS ULUCAMİ;PİRİ PAŞA'NIN OĞLU İBRAHİM BEY TARAFINDAN 1579 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, CAMİYE BİTİŞİK TÜRBEDE ŞİT ALEYHİSSELAM-LOKMAN HEKİM-HALİFE MEMUN'UN MEZARI YER ALMAKTADIR.

TARSUS DÖNÜKTAŞ;TEKKE MAHALLESİ'NDEDİR.

TARSUS ESKİ CAMİ;M.S.1102 YILINDA İNŞA EDİLMİŞTİR.

TARSUS GÖZLÜ KULE;TARSUS'TA Kİ AMERİKAN KOLEJİ YANINDADIR, ESKİ BİR HÖYÜKTÜR.

TARSUS ROMA HAMAMI (ALTINDAN GEÇME HAMAMI)ESKİ CAMİ YAKININDADIR, ROMALILARDAN KALMADIR.

TARSUS TAŞ KÖPRÜ;BİZANS İMPARATORU JUSTİNYEN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, YENİ KÖPRÜNÜN YANINDADIR.

ESHAB-I KEHF MAĞARASI;TARSUS'A 15 KM. UZAKLIKTADIR, 15 BASAMAKLA İNİLEN TEK ODALI BİR MAĞARADIR. RİVAYETE GÖRE HIRİSTİYANLIĞIN İLK YAYILDIĞI YILLARDA RUM PADİŞAH DEKYANOS PUTPERESTLİĞİ KABUL ETMEYEN İSEVİLERİ ÖLDÜRDÜĞÜ İÇİN BU MAĞARAYA SIĞINIP 309 YIL UYUYAN;MEKSELİNE-YEMLİHA-MİSLİNA-MERNUŞ-DEBERNUŞ-KEFEŞTATYUŞ-SAZENUŞ-KITMİR İSİMLİ 8 GENCİN KAÇIP SAKLANDIKLARI BİR MAĞARADIR, BU MAĞARAYI GÜNÜMÜZDE ÇOK AZ BİR YABANCI ZİYARET EDERKEN TÜRKLER VE MÜSLÜMANLAR BURAYI SIK SIK ZİYARET ETMEKTEDİRLER. HATTA MAĞARA İÇİNDE YER ALAN 1 METRE UZUNLUĞUNDA BİR MAĞARA TÜNEL'DE MEVCUTTUR, GENİŞLİĞİ 30 CM. CİVARINDADIR. BURADAN GEÇENLERİN GÜNAHLARININ AFFOLACAĞI VE CENNETE GİRECEKLERİ, GEÇEMİYENLERİN CEHENNEMİ BOYLAYACAKLARI İNANCI HAKİMDİR. BU NEDENLE ZAMAN ZAMAN ŞİŞMAN KİŞİLER DE BURADAN GEÇMEK İÇİN MÜCADELE ETMEKTE, KİMİSİ EZİYET VE ZORLUK İÇİNDE GEÇMEYİ BAŞARMAKTA. GEÇEMEYİP İÇİNDE SIKIŞIP KALANLARDA OLMAKTADIR, ONLAR DA SIRA BEKLEYEN VATANDAŞLAR TARAFINDAN SIKIŞTIĞI KÜNK İÇİNDEN İTE KAKA GERİSİN GERİYE DIŞARI ÇIKARILMAKTADIR.

MERSİN'İN TARSUS İLÇESİNDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK DİĞER YERLER;TARSUS PARKI-TARSUS MÜZESİ-TARSUS ŞELALESİ-KARABUCAK ORMANI-NAMRUN YAYLASI-ROMA JİMNAZYUMU-PAULUS KAPISI-DONUKTAŞ-MAKAM CAMİİ-BERDAN BARAJI-TARSUS SAAT KULESİ.
 

 

BURSA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

18.08.2013 15:39
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
 
CEM SULTAN TÜRBESİ;FATİH SULTAN MEHMET'İN KÜÇÜK OĞLU CEM SULTAN'IN YATTIĞI TÜRBEDİR, MURADİYE SEMTİNDEDİR. FATİH SULTAN MEHMET ÖLDÜKTEN SONRA AĞABEYİ 11.BEYAZIT İLE GİRİŞTİĞİ TAHT MÜCADELESİNİ KAYBEDEREK 1483 YILINDA PERİŞAN 1 VAZİYETTE RODOS ŞÖVALYELERİNE SIĞINMIŞ, 1 MÜDDET BURADA BULUNDUKTAN SONRA İTALYA-FRANSA-AVUSTURYA'DA ZAMAN ZAMAN SİYASİ MÜLTECİ, ZAMAN ZAMAN 1 REHİNE GİBİ OSMANLI İMPARATORLUĞU'NA KARŞI KOZ OLARAK KULLANILMIŞTIR. EN SONUNDA ZEHİRLENEREK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR, CENAZESİ BURSA'YA GETİRİLEREK BU TÜRBEYE GÖMÜLMÜŞTÜR. TÜRK MOTİF VE ÇİNİLERİ İLE MEYDANA GETİRİLMİŞ OLAN BU TÜRBE GÖRÜLMEYE DEĞERDİR, CEM SULTAN İLERİ GÖRÜŞLÜ AYDIN 1 ŞEHZADE İDİ.
 
SULTAN 1.MURAT TÜRBESİ;1360-1389 YILLARI ARASINDA YAŞAMIŞ OLAN 3.OSMANLI PADİŞAHI 1.MURAT\'A AİTTİR, KOSOVA'DA SAVAŞ SONRASI 1 SUİKASTLE ÖLDÜRÜLEN 1.MURAT'IN CENAZESİ OĞLU SULTAN BEYAZIT TARAFINDAN BURSA\'YA GETİRİLMİŞ VE YAPILAN BU TÜRBEYE KONMUŞTUR. TÜRBE'NİN  1741 TARİHİNDE TAMİR EDİLDİĞİ KAPI ÜZERİNDE YAZILIDIR, 1855 DEPREMİNDEN SONRA 1 TAMİR DAHA GEÇİRMİŞTİR. TÜRBE İÇİNDE 1.MURAT'IN TORUNU SÜLEYMAN ÇELEBİ-OĞLU YAKUP ÇELEBİ\'NİNDE MEZARLARI MEVCUTTUR. BU TÜRBE İÇİNDE 8 KABİR VARDIR, MISIR SULTANI BERKOK TARAFINDAN BU TÜRBE İÇİN GÖNDERİLEN KUR'ANI KERİM BURSA TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ'NDE BULUNMAKTADIR.
 
1.MURAT CAMİİ;1367 YILINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, TEK MİNARELİ 1 CAMİDİR. MEDRESESİ İLE AYNI YAPI İÇİNDEDİR, CAMİ İÇİNDE BİZANS SÜTUN BAŞLIKLARI KULLANILDIĞI GÖZE ÇARPMAKTADIR.
 
KARAGÖZ HACIVAT ANITI;BURSA'NIN ÇEKİRGE SEMTİ'NDE BULUNMAKTADIR, ULU CAMİ'NİN YAPIMI SIRASINDA İŞÇİ OLARAK ÇALIŞAN KARAGÖZ VE HACIVAT MUZİPLİK YAPIP CAMİ İNŞAATINI GECİKTİRDİKLERİ İÇİN PADİŞAH TARAFINDAN BAŞLARI KESTİRİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞLERDİR. DAHA SONRA PİŞMAN OLAN PADİŞAH'A 1 USTA BUNLARIN DERİDEN YAPILMIŞ ŞEKİLLERİNİ PERDE ARKASINDAN OYNATARAK VE SESLENDİREREK KENDİSİNİ ÜZÜNTÜDEN KURTARMIŞ, OYUN DAHA SONRA GİDEREK YAYILARAK BU GÜNKÜ PERDE OYUNU HALİNİ ALMIŞTIR.
 
SÜLEYMAN ÇELEBİ MEZARI;
 
ATATÜRK MÜZESİ;X1X.Y.Y.BAŞLARINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, AHŞAP VE ZARİF 1 GÖRÜNÜŞE SAHİPTİR. ATATÜRK, BURSA'YA GELDİĞİNDE BURADA KALMIŞTIR. BU NEDENLE BURASI ORJİNAL EŞYALARI İLE BİRLİKTE ATATÜRK MÜZESİ OLARAK TANZİM EDİLMİŞ VE 29 EKİM 1973 TARİHİNDE ZİYARETE AÇILMIŞTIR.
 
ARKEOLOJİ MÜZESİ;BURSA KÜLTÜR PARK'I İÇİNDEDİR, İÇİNDE ANTİK VE ETNOĞRAFİK ESERLER SERGİLENMEKTEDİR.
 
18.Y.Y.OSMANLI EVİ MÜZESİ;
 
MURADİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ;ÇELEBİ SULTAN MEHMET\'İN OĞLU SULTAN MURAT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, İÇİNDE HAN-İMARET-MEDRESE-MESCİT-TEKKE İLE FATİH SULTAN MEHMET'İN DOĞDUĞU EV VARDIR. 1447 YILINDA YAPILAN CAMİ'NİN BOYU 150 METRE, ENİ 60 METRE CİVARINDADIR.
 
BURSA KALESİ;ROMA VE BİZANS DEVİRLERİNDEN KALMADIR, ETRAFI UÇURUMLARLA KAPLIDIR. KUZEY KISMI DÜZLÜK OLDUĞUNDAN BURAYA YAPILAN KALE DUVARLARI ÇİFT OLARAK İNŞA EDİLMİŞTİR, DIŞ KISIMLARDA BULUNAN BURÇLAR VE 5 KÖŞELİ KULELER OSMANLI DEVRİ YAPILARIDIR. ORHAN GAZİ\'NİN BURSA'YI FETHETMESİNDEN SONRA BURÇ VE DUVARLARIN TAKVİYE EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR, BURSA KALESİ'NİN 4 KAPISI VARDIR. BUNLARIN İSİMLERİ;YER KAPI-ZİNDAN KAPI-SALTANAT KAPI-KAPLICALAR KAPI\'SIDIR.
 
ORHAN GAZİ TÜRBESİ;1281-1362 YILLARI ARASINDA YAŞAMIŞ OLAN 2.OSMANLI PADİŞAHI ORHAN GAZİ'YE AİT OLAN TÜRBE İÇİNDE AYRICA OSMAN GAZİ\'NİN HANIMI NİLÜFER HATUN, OĞLU KAZIM BEY İLE KIZI FATMA SULTAN\'IN DA KABİRLERİ BULUNMAKTADIR. TÜRBE İÇİNDE TOPLAM 21 SANDUKA VARDIR, 1615-1790-1808 TARİHLERİNDE 3 DEFA ONARIM GÖREN TÜRBE 1855'TE Kİ DEPREMDEN SONRA ABDÜLAZİZ DEVRİNDE YENİDEN TAMİR GÖREREK BU GÜNKÜ ŞEKLİNİ ALMIŞTIR. TOPHANE SEMTİNDEDİR, GİRİŞ KAPISINDA BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE\'Sİ OTOBÜSLERİNİN YOLCU İNDİRİP BİNDİRDİKLERİ 1 DURAK  VARDIR VE BURADAN BURSA KUŞ BAKIŞI GÖRÜNMEKTEDİR.
 
OSMAN GAZİ TÜRBESİ;OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN KURUCUSU OSMAN GAZİ\'YE AİT OLDUĞU GİRİŞ KAPISI ÜZERİNDE Kİ 1863 TARİHLİ TAMİR KİTABESİNDEN ANLAŞILMAKTADIR, 1855 DEPREMİNDEN SONRA TAMAMEN YIKILMIŞTIR. ASLINA UYGUN OLARAK ABDÜLAZİZ TARAFINDAN YENİDEN YAPTIRILMIŞTIR, OSMAN GAZİ BURSA ALINDIKTAN SONRA VASİYETİ ÜZERİNE GÜMÜŞLÜ KÜMBET OLARAK BİLİNEN ESKİ 1 BİZANS ŞAPELİNİN YERİNE İNŞA EDİLEN BU TÜRBEYE GÖMÜLMÜŞTÜR. SEDEF KAKMALI MUHTEŞEM BİR LAHİTTE YATMAKTADIR, BURSA'YA GELENLERİN EN ÇOK ZİYARET ETTİKLERİ YERLERDEN BİRİSİDİR. TOPHANE SEMTİ'NDEDİR, ÖNÜNDE SÜREKLİ OLARAK BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ'NE AİT BELEDİYE OTOBÜSLERİ GEÇMEKTEDİR VE KAPI KARŞISINDA YOLCU İNDİRİP BİNDİRDİKLERİ 1 DURAK VARDIR, BURADAN BURSA'YI KUŞ BAKIŞI SEYRETMEK MÜMKÜNDÜR.
 
ULU CAMİ;1400 YILINDA YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, CAMİ İÇİNDE Kİ 4 KÖŞE PAYELER ÜZERİNDE 20 KUBBE VARDIR. HEPSİNİN ÜZERİ KURŞUNLA ÖRTÜLÜDÜR, HER GECE 7 KANDİLLE AYDINLATILMAKTADIR. XV11.Y.Y.DA 70 ÖĞRETİCİSİ, 2.000 ÖĞRENCİSİ OLAN BÜYÜK 1 ÖĞRENİM YERİ GÖREVİ YAPMAKTAYDI. İLK YAPILDIĞINDA BURSA ŞEHRİ AŞAĞIDA, CAMİ DAĞ ETEĞİNDE İDİ. BU GÜN İÇİN KENTİN TAM ORTASINDA KALMIŞTIR, BURSA\'YA GELENLERİN İLK ZİYARET ETTİKLERİ TARİHİ VE TURİSTİK CAMİLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR.
 
ATATÜRK ANITI;
 
TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ;
 
YEŞİL CAMİ;BİR ZAMANLAR YEŞİL İMARET DİYE ANILAN BU CAMİ'Yİ ÇELEBİ SULTAN MEHMET 1419-1421 YILLARI ARASINDA YAPTIRMIŞTIR, BEYAZ MERMERDEN YAPILMIŞ 2 KUBBESİ VARDIR. BOYU 108, ENİ 80 METRE CİVARINDADIR. MİHRAP VE MİNBERİ ÇOK GÜZELDİR, SAĞINDA VE SOLUNDA GÜZEL NAKIŞLAR MEVCUTTUR. KIBLE YÖNÜNDE 1 KAPISI VARDIR, RİVAYETE GÖRE BU KAPI 3 YILDA TAMAMLANMIŞ VE YAPICISI BU İŞ İÇİN 40.000 ALTIN ALMIŞTIR. KUBBE İLE MİNARE TACININ YEŞİL VE SIRLI ÇİNİLERLE KAPLANMIŞ OLMASI, GÜNEŞ VURUNCA ZÜMRÜT GİBİ PARLAMASI NEDENİ İLE YEŞİL CAMİ ADI VERİLMİŞTİR. ORTASINDA GÜZEL 1 ŞADIRVANI MEVCUTTUR.
 
YEŞİL TÜRBE;1387-1421 YILLARI ARASINDA YAŞAMIŞ OLAN 5.OSMANLI PADİŞAHI ÇELEBİ SULTAN MEHMET\'İN YATTIĞI BU TÜRBENİN, İNŞAATI 11.MURAT ZAMANINDA TAMAMLANMIŞ OLUP  İÇİNDE AYRICA ÇELEBİ SULTAN MEHMET'İN  DADISI VE ÇOCUKLARININ DA KABİRİ BULUNMAKTADIR. YEŞİL TÜRBE\'NİN MİMARI HACI İVAZ PAŞA\'DIR, MİMARİSİ-AHŞAP İŞÇİLİĞİ ÇOK GÜZELDİR. GİRİŞ KARŞISINDA YER ALAN ÇİNİ MİHRAP 15.Y.Y.MİMARİSİNİN SANAT VE TEKNİĞİ KONUSUNDA NE KADAR İLERİ OLDUĞUNU ZARİF BİR ŞEKİLDE GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTEDİR. BURSA'YA GELEN TURİSTLERİN EN ÇOK ZİYARET ETTİĞİ TÜRBELERDEN BİRİSİDİR, BAŞKA YERLERDEN BU TÜRBE NE KADAR GÜZEL GÖRÜNÜYORSA. TÜRBEDEN DE BURSA'NIN DİĞER KISIMLARINI GÖRMEK O KADAR GÜZELDİR, TÜRBE YEŞİLLİKLER İÇİNDE 1 YERDEDİR.
 
EMİR SULTAN CAMİİ;
 
YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ;YILDIRIM BEYAZIT ZAMANINDA İNŞAATINA BAŞLANMIŞ, MUSA ÇELEBİ ZAMANINDA BİTİRİLMİŞTİR. 1855 DEPREMİNDEN SONRA TAMİR EDİLMİŞTİR, MERMER İŞÇİLİĞİ İLGİ ÇEKİCİDİR. CAMİNİN YANINDA YILDIRIM BEYAZIT'IN REVAKLI TÜRBESİ İLE BÜYÜK 1 MEDRESE BULUNMAKTADIR.
 
KAPALI ÇARŞI;1492 YILINDA ÇIKAN BÜYÜK YANGINDAN SONRA ÖZELLİĞİNİ YİTİRMİŞSE DE, KAPLADIĞI ALAN VE KONUM İTİBARİ İLE İLK YAPILDIĞI BİÇİMİNİ KORUMAKTADIR. XV11.Y.Y.DA EVLİYA ÇELEBİ BURSA'YI ZİYARET ETTİĞİ YILLARDA BURADA 9.000 DÜKKAN BULUNDUĞUNU YAZMIŞSA DA BU RAKAM ABARTILIDIR, BU RAKAMIN 900 OLMASI LAZIMDIR.  EVLİYA ÇELEBİ BURSA KAPALI ÇARŞISI'NIN HALEP VE EDİRNE'DE Kİ ALİPAŞA ÇARŞISI'NA DENK GELDİĞİNİ DE ÖNE SÜRMÜŞTÜR, 4 DEMİR KAPISI BULUNAN KAPALI ÇARŞI\'NIN İÇİNDE BU GÜN HER TÜRLÜ MALIN ALINIP SATILDIĞI 5.600 DÜKKAN BULUNMAKTADIR.
 
TELEFERİK;BURSA İLE ULUDAĞ ARASINDA ÇALIŞMAKTADIR, TELEFERİĞİN BULUNDUĞU ALANDAN BURSA'YI KUŞBAŞI SEYRETMEK MÜMKÜNDÜR.
 
ULUDAĞ MİLLİ PARKI;2543 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, KIŞ SPORLARI VE KAYAK İÇİN İDEAL 1 YERDİR. BURSA'NIN İÇİNDEN TELEFERİKLE BURAYA 15 DAKİKADA ULAŞILMAKTADIR, ULUDAĞ'A KARAYOLU İLE GİTMEKTE MÜMKÜNDÜR VE YAKLAŞIK 1 SAAT SÜRMEKTEDİR. ULUDAĞ'DA YETERİ KADAR OTEL-MOTEL-LOKANTA VARDIR, YAZ-KIŞ GELEN TURİSTLERİN İLGİ GÖSTERDİĞİ 1 YERDİR.
 
BURSA FUARI;HER YIL 7-31 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA AÇILMAKTADIR, TİCARİ-SINAİ-ZİRAİ-KÜLTÜREL ÜRÜNLERİN TANITILMASI İÇİN FAALİYET GÖSTERMEKTEDİR. İÇİNDE FUAR HARİCİ YAZ-KIŞ PİKNİK YAPMAK-EĞLENMEK İÇİN GAZİNO-LOKANTA-PARK VB. GİBİ TESİSLER VARDIR, FUAR İÇİNDE AYRICA HER YIL 7-12 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA BURSA FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR.
 
KESTANE ŞEKERİ;BURSA'NIN KESTANE ŞEKERİ DÜNYACA ÜNLÜDÜR, BURSA'DA Kİ TATLICI DÜKKANLARINDA 250-500-1000 GRAMLIK PAKETLER HALİNDE SATILMAKTADIR.
 
KAPLICALAR;BURSA 1 KAPLICALAR DİYARIDIR, BURADA Kİ KAPLICALAR GENELLİKLE ÇEKİRGE SEMTİ'NDEDİR VE OTEL İÇLERİNDE BULUNMAKTADIR. BU OTEL VE MOTELLERİN BAZILARININ İSİMLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR; SERVİNAZ OTELİ-ÖZHAYAT OTELİ-YILDIZ OTELİ-YEŞİL YAYLA OTELİ-HÜSNÜ GÜZEL OTELİ-GÖNLÜ FERAH OTELİ-SEVİM OTEL-ÇEKİRGE PALAS OTELİ-YEŞİL BURSA OTELİ-ŞİFA OTELİ-İKBAL OTEL-İMREN OTELİ-ADA PALAS OTELİ-İSTANBUL OTELİ-PARK OTEL-ESKİ KAPLICA OTELİ-YENİ KAPLICA OTELİ-KARA MUSTAFA OTELİ-KÜKÜRTLÜ KAPLICA OTELİ.
 
BURSA\'NIN ÇEVRESİNDE Kİ PİKNİK VE MESİRE YERLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR;KARA PINAR-İNKAYA ÇINARI-KİREÇ OCAKLARI-ULUDAĞ YOLU.
 
BURSA FOLKLORU DÜNYACA ÜNLÜDÜR;EN ÖNEMLİLERİ ARASINDA KILIÇ KALKAN EKİBİ-MEHTER TAKIMI-KARAGÖZ VE HACIVAT OYUNU ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLEBİLİR. BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ, İL BAZINDA Kİ BÜTÜN KÜLTÜREL FAALİYETLERDE ÖNEMLİ 1 YERE SAHİPTİR VE SANATÇILARI HER ZAMAN DESTEKLEMEKTEDİR. BELEDİYE'NİN BU KONUDA SANATÇILARA KUCAK AÇTIĞI BÜYÜK BİR KURULUŞU VARDIR VE BURSA'NIN ORTASINDA YER ALAN VE BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ'NE AİT OLAN TEYYARE KÜLTÜR MERKEZİ BİTİŞİĞİNDE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR.
 
MUDANYA;BURSA'YA 31 KM. UZAKLIKTADIR, DENİZİ VE PLAJI İÇİN ÇEVRE HALKI YAZ AYLARINDA BURAYA AKIN EDER. BURGAZ VE TRİLYE SAHİLLERİ MEŞHURDUR, BALIK YEMEK İSTEYENLER İÇİN ÇOK SAYIDA LOKANTA MEVCUTTUR.
 
GEMLİK;BURSA'YA 30 KM. UZAKLIKTADIR, GEMLİK ZEYTİNİ İLE DÜNYADA ÜN YAPMIŞTIR. ZEYTİNLERİ KÜÇÜK ÇEKİRDEKLİ, BOL ETLİDİR. DENİZİ VE PLAJLARI İÇİN YAZIN ÇEVRE İNSANLARININ TERCİH ETTİĞİ DENİZ VE SAHİLLERE SAHİPTİR. KUMLA VE KURŞUNLU SAHİLLERİ MEŞHURDUR, BALIK YEMEK İSTEYENLER İÇİN 1 ÇOK LOKANTA VARDIR.
 
ORHANGAZİ;BURSA'YA 48 KM. UZAKLIKTADIR,
 
ORHANELİ;BURSA'YA 65 KM.UZAKLIKTADIR,
 
İZNİK;BURSA'YA 88 KM.UZAKLIKTADIR, İLÇEDE BİZANS DÖNEMİNDEN KALMA AYASOFYA KİLİSESİ VARDIR. ORHAN GAZİ DÖNEMİNDE CAMİYE ÇEVRİLMİŞTİR. 1222 YILINDA YAPILAN SURLARDA İZNİKTEDİR, 245 BURCU MEVCUTTUR. İZNİK, ÇİNİLERİ İLE ÜNLÜ 1 BURSA İLÇESİDİR. ROMA VE BİZANSLILARDAN KALMA ŞEHİR DUVARLARI-İSTANBUL KAPISI-YENİŞEHİR KAPISI-LEFKE KAPISI İSİMLİ 3 KAPISI OLAN ROMA VE BİZANS DEVRİNDEN KALMA ŞEHİR KAPILARI-ROMA İMPARATORU TRAİANUS ZAMANINDA YAPILMIŞ OLAN TİYATRO-M.S.1V.Y.Y.DA 1 KİLİSE OLAN VE SONRADAN CAMİYE ÇEVRİLEN VE YAPILAN KAZILARDA RENKLİ TABAN MOZAİKLERİ İLE SIVA ALTINDA KALAN BAZI FREKSLER\'E SAHİP OLAN VE 7.KONSÜLÜN TOPLANDIĞI AYASOFYA CAMİİ-1378-1391 YILLARI ARASINDA YAPILAN MERKEZ KUBBELİ-ZENGİN 1 TAŞ İŞÇİLİĞİ OLAN-MİNARESİ YEŞİL KAKMA TUĞLALARLA SÜSLENMİŞ YEŞİL CAMİ-1422 YILINDA 11.SULTAN MURAT'IN KAYINBİRADERİ MAHMUT ÇELEBİ TARAFINDAN YAPTIRILAN MAHMUT ÇELEBİ CAMİİ-1368\'DE YAPILAN NİLÜFER HATUN İMARETİ-1332'DE YAPILAN HACI ÖZBEK CAMİİ-XV.Y.Y.DA YAPILAN ÇANDARLI HAYRETTİN PAŞA TÜRBESİ-X1.Y.Y.DAN KALMA KİLİSE YIKILARI İZNİK'TE GEZİLİP GÖRÜLECEK TARİHİ VE TURİSTİK MEKANLARDIR.
 
KARACABEY;BURSA'YA 67 KM.UZAKLIKTADIR, TÜRKİYE'DE SOĞAN'IN EN ÇOK VE EN GÜZEL YETİŞTİRİLDİĞİ 1 İLÇEDİR.
 
KEMALPAŞA;BURSA'YA 87 KM. UZAKLIKTADIR, KEMALPAŞA TATLISI İLE DÜNYADA ÜN YAPMIŞTIR.
 
İNEGÖL;BURSA'YA 44 KM. UZAKLIKTADIR VE GÜNEY DOĞUSUNDADIR, KÖFTESİ ÇOK ÜNLÜDÜR VE LEZZETLİDİR. İLÇE ÇEVRESİNDE YAPILAN KAZILARDA M.Ö.111 BİN YILINA AİT ÇANAK-ÇÖMLEK BULUNMUŞTUR, XV.Y.Y.DA YAPILMIŞ OLAN İSHAKPAŞA CAMİİ-MEDRESE VE TÜRBESİ VARDIR. ORTAKÖY'DE X1V.Y.Y.DA YAPILAN KERVANSARAY MEVCUTTUR, ÜNLÜ OYLAT KAPLICALARI BU İLÇE SINIRLARI İÇİNDEDİR.
 
YENİŞEHİR;BURSA'YA 56 KM. UZAKLIKTADIR VE DOĞUSUNDADIR, İLÇEDE X1V.Y.YDAN KALMA SİNANPAŞA CAMİİ VARDIR.
 
KELES;BURSA'YA 64 KM. UZAKLIKTADIR.

 

BURDUR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

18.08.2013 15:37
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
 
BURDUR GÖLÜ;BURDUR GÖLÜ BURDUR İL SINIRLARI İÇİNDE BULUNAN GÖLLERİN EN BÜYÜĞÜDÜR, BU GÖL TÜRKİYE'NİN 7.BÜYÜK GÖLÜDÜR. BURDUR'A 8 KM. UZAKLIKTADIR, TEKTONİK 1 GÖLDÜR. UZUNLUĞU 34 KM., GENİŞLİĞİ 8.5 KM.DİR. DENİZDEN YÜKSEKLİĞİ 845 METRE, YÜZÖLÇÜMÜ 186 KM2'DİR. GÖLÜN SULARI ARSENİKLİDİR, BU NEDENLE GÖLDE BALIK YOKTUR. BURDUR GÖLÜ ÇAY VE YERALTI SULARI İLE BESLENMEKTEDİR, GÖL KIYISINDA ÇENTİK PLAJI VARDIR. BURDUR GÖLÜ TURİSTİK NİTELİKLİ 1 GÖLDÜR, ÇEVRESİNDE OTEL-GAZİNO VB.GİBİ TESİSLER BULUNMAKTADIR.
 
İNSUYU MAĞARASI;BURDUR'A 15 KM. UZAKLIKTA, BURDUR-ANTALYA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR. İÇİNDE 9 GÖLCÜK BULUNMAKTADIR, İÇİNE 1967 YILINDA KURNA ELEKTRİK SANTRALINDAN ELEKTRİK BAĞLANARAK IŞIKLANDIRILMIŞTIR. KALKER TORTUSU SARKIT (STALAKTİT) VE DİKİT (STALAKMİT) 'LERİN MEYDANA GETİRDİĞİ 597 METRELİK DEHLİZE SAHİPTİR, YERALTINDA BULUNMAKTADIR. İÇİNDE AKARSU-DERE-SARKIT GÖRMEK MÜMKÜNDÜR, MAĞARANIN İÇİ SERİNDİR. SULARI İÇİLMEKTEDİR, MİDE HASTALIKLARINA-GASTRİT-ŞEKER HASTALIKLARINA SUYUNUN İYİ GELDİĞİ ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR. YAZ AYLARINDA BURDUR'UN TURİST ÇEKEN İLGİNÇ YERLERİNDEN BİRİSİDİR, İNSUYU MAĞARASI ÖNÜNDE GAZİNO-KAMP YERİ-OTOPARK VARDIR. DENİZDEN 900 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, SUYUNU ÇİNE KÖYÜ OVASINDAN SAĞLAMAKTADIR. SUYUNUN ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELDİĞİNİ 1965 YILINDA 1 TESADÜF ESERİ MAĞARAYI ZİYARET EDEN HÜKÜMET DOKTORU KEMALETTİN UÇKAN ORTAYA ÇIKARMIŞTIR, BU NEDENLE HER YIL BİNLERCE TURİST İNSUYU MAĞARASI'NI ZİYARET ETMEKTEDİR.
 
BURDUR'DA Kİ MESİRE YERLERİ;SUSALIK TEPESİ-KOCA PINAR-SULTAN PINARI-EREN ARDIÇ-DİRMİL (ALTIN YAYLA)-KESTEL PINARI- BURDUR'UN MESİRE YERLERİDİR, AYRICA BURDUR İL SINIRLARI İÇİNDE Kİ TÜM GÖL KENARLARI MESİRE YERİ NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR. BİR ÇOĞU KAMP YAPMAYA MÜSAİTTİR.
 
SALDA GÖLÜ;BURDUR'A 57 KM.UZAKLIKTADIR, YEŞİLOVA İLÇESİ'NDEDİR. ÇEVRESİ ÇAM ORMANLARI İLE KAPLIDIR, GÖL KENARINDA SULTAN PINARI VE DOĞAN BABA PLAJLARI VARDIR. GÖLDE BALIK TUTMAK MÜMKÜNDÜR, KAMPİNG VB.GİBİ TESİSLERİ MEVCUTTUR.
 
DİRMİL;GÖLHİSAR İLÇESİ'NDEDİR, DAĞ ETEĞİNDE OLAN BU YER ALTIN YAYLA İSMİ İLE ANILIR. SUYU BOLDUR, DİRMİL ORMANLARINDA KAMP KURMAKTA MÜMKÜNDÜR. YEŞİLLİKTİR, BURDUR'UN ÜNLÜ MESİRE YERLERİNDEN BİRİSİDİR.
 
ÇAMLIK-MELLİ;BUCAK İLÇESİ'NDEDİR, BOL SU VE AĞAÇLARLA KAPLI OLAN ÇAMLIK VE MELLİ'DE KAMP YAPILABİLİR.
 
EREN ARDIÇ;BURDUR'A 20 KM. UZAKLIKTADIR, AV ALANIDIR. GAZİNOSU VE KAMP YERİ VARDIR, BOL AĞAÇLI VE SULAK 1 DİNLENME YERİDİR.
 
KOCA PINAR;BAŞKÖY VE YAZIPINAR MESİRE YERLERİ HALKIN ÇOK GİTTİĞİ DİNLENME YERLERİDİR.
 
HACILAR;BURDUR'A 24 KM. UZAKLIKTADIR, TEFENNİ YOLU ÜZERİNDEDİR. BURDUR'UN GÜNEY BATISI'NA DÜŞMEKTEDİR, 1957 YILINDA YAPILAN KAZILARDA 7.500-8.000 YILLIK SERAMİK VE HEYKELCİKLER BULUNMUŞTUR.
 
AĞLASUN;BURDUR'UN 17 KM. GÜNEYİNDEDİR, BURADA BÜYÜK İSKENDER'İN SAVAŞTIĞI SAGALASSUS KENTİ KALINTILARI BULUNMAKTADIR. ESKİ PİSİDYA ÜLKESİ'NİN 2.BÜYÜK KENTİ OLAN SAGALASSUS'TA ROMALILARDAN KALMA 12.000 KİŞİLİK TİYATRO İLE AKRAPOL VE AGORA GÖRÜLEBİLECEK KALINTILARDIR.
 
GREMNA;PİSİDİA'NIN KORUMA YERİ OLAN GREMNA ÇAMLIK KÖYÜ'NDEDİR, BURDUR'A 60 KM. BUCAK İLÇESİ'NE İSE 15 KM. UZAKLIKTADIR.
 
GÖLHİSAR (CİBRYA);BURDUR'A 110 KM. UZAKLIKTADIR, GÖLHİSAR İLÇESİ'NİN HORZUM MAHALLESİ'NDEDİR. 3 TEPE ÜZERİNE KURULMUŞTUR, TİYATRO-AGORA-STADYUM-ODEON GÖRÜLEBİLECEK TARİHİ KALINTILARDIR. 3 KADEMELİ TİYATROSU, LAHİT VE TAPINAĞI GÖRÜLEBİLECEK YERLERİNDENDİR.
 
 
İNCİRDERE KERVANSARAYI;BURDUR-ANTALYA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BUCAK İLÇESİ'NE BAĞLI İNCİRDERE VE SUSUZ KÖYLERİNDE Kİ KERVAN SARAYLAR 1239 YILINDA YAPILMIŞ SELÇUKLU ESERLERİDİR.
 
ULU CAMİ;PAZAR MAHALLESİ'NDE KENTE HAKİM BİR TEPE ÜZERİNDEDİR, 1300 YILINDA HAMİTOĞULLARI BEYLERİNDEN DÜNDAR BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. CAMİDE DÜNDAR BEY'İN TUĞRASI BULUNMAKTADIR, DEPREMDE MİNARESİ YIKILMIŞTIR. 1748 YILINDA ÇELİK MEHMET PAŞA ULU CAMİ'Yİ TAMİR VE İHYA ETTİRMİŞTİR.
 
ÇELİKPAŞALAR KONAĞI;XV11.Y.Y.DAN KALMADIR, İÇİ VE DIŞI OSMANLI MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BURDUR'DADIR.
 
TAŞODA KONAĞI;XV11.Y.Y.DAN KALMADIR, İÇİ VE DIŞI OSMANLI MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BURDUR'DADIR.
 
ON OCAK TÜRBESİ;BURDUR'UN YEŞİLOVA İLÇESİ'NE BAĞLI ON OCAK KÖYÜ'NDEDİR, İL MERKEZİNE 50 KM. UZAKLIKTADIR VE RUH SAĞLIĞI MERKEZİ OLARAK KABUL EDİLİR.
 
BURDUR'UN BUCAK İLÇESİ'NDE İNCİR HANI İLE SUSUZ HANI VARDIR.
 
GÖLHİSAR GÖLÜ;GÖLHİSAR İLÇESİ'NE 7 KM. UZAKLIKTADIR, BUNA RAĞMEN GÖL ÇEVRESİ KÖY VE MAHALLELERLE TAMAMEN ÇEVRİLMİŞTİR. GÖLÜN ORTASINDA 1 YARIMADA MEVCUTTUR, ÜZERİNDE KALE KALINTILARI BULUNMAKTADIR. SULAR ÇEKİLİNCE KALE TAMAMEN ORTAYA ÇIKMAKTADIR, GÖLÜN SUYU TATLI OLUP ZİRAATTE KULLANILMAKTADIR. GÖL İÇİNDE SAZAN BALIĞI-KILÇIKSIZ YAYIN BALIĞI MEVCUTTUR, BU NEDENLE GÖL ÇEVRESİNDE BALIKÇILIK ÖNEM KAZANMIŞTIR.

 

BOLU'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

18.08.2013 15:33
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
 
BÜYÜK CAMİ (YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ);YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN 1382 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, 1891 YILINDA YANGIN GEÇİREREK YANMIŞTIR. 1899 YILINDA İSE KUBBELİ OLARAK YENİDEN YAPILMIŞTIR, 1944 YILINDA HASAR GÖRMÜŞ VE YER YER ORJİNALİ BOZULARAK ONARILMIŞTIR. ÇİFT MİNARELİDİR, TEK KUBBELİDİR. İÇ MEKANLARI ÇOK GÜZEL TÜRK MOTİFLERİ İLE SÜSLENMİŞTİR, 1999 YILI DEPREMİNDEN SONRA ORJİNALİNE UYGUN OLARAK ONARILMIŞTIR. BOLU'NUN BÜYÜK CAMİ MAHALLESİ'NDEDİR.
 
KADI CAMİİ;BOLU MERKEZİNDEDİR, XV1.YÜZ YILDA YAPILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. DEMİRTAŞ PAŞAZADE MEHMET BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, DİKDÖRTGEN PLANLIDIR. MİHRAB BÖLÜMÜ 5 KENARLI OLUP DIŞA TAŞKINDIR, KESME TAŞTAN İNŞA EDİLMİŞTİR. DÜZ AHŞAP BİR TAVANA SAHİPTİR. CAMİNİN EYVAN ŞEKLİNDE, SİVRİ KEMERLİ VE 2 TARAFI MİHRABİYELİ BİR TAÇ KAPISI VARDIR.
 
SARAÇHANE CAMİİ;MİMAR SİNAN'IN ESERLERİNİN LİSTESİNİ VEREN TEZKERE-TÜL EBNİYE'DE VE EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİ'NDE YER ALAN BİLGİLERE GÖRE MİMAR SİNAN TARAFINDAN XV1.YÜZ YILDA YAPILDIĞI ANLAŞILMAKTADIR, H.1163 MİLADİ 1750 YILINDA SİLAHTAR MEHMET AĞA TARAFINDAN ONARILMIŞTIR. DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, CAMİNİN KÖŞELERİNDE KESME TAŞ. BEDEN DUVARLARINDA 3 SIRA TUĞLA, 4 SIRA MOLOZ TAŞ KULLANILMIŞTIR. KUZEYİNDE KESME TAŞ KAİDELİ, SİLİNDİRİK GÖVDELİ TUĞLADAN 1 MİNARESİ VARDIR.
 
İMARET CAMİİ;XV1.YÜZ YILDA KIZIL AHMET BEY SOYUNDAN ŞEMSİ PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BİR ÇOK ONARIM GÖRMÜŞ VE ORİJİNALLİĞİ BOZULMUŞTUR. CAMİ DUVARLARI 4 SIRA TUĞLA, BİR SIRA TAŞ DİZİSİNDEN OLUŞMAKTADIR. DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, KİTABESİ CÜMLE KAPISI ÜZERİNDEDİR. KUZEY BATI KÖŞESİ'NDE TUĞLADAN YAPILMIŞ BİR MİNARESİ MEVCUTTUR, 11.ABDÜLHAMİT DÖNEMİNDEN KALMA ÜZERİ NAKIŞLI AHŞAP BİR TAVANA SAHİPTİR.
 
ILICA CAMİİ;BOLU'YA 5 KM. UZAKLIKTADIR, KARACASU KASABASI'NDADIR. 1510 YILINDA İSFENDİYAROĞULLARI'NDAN MUSA PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 1944 YILINDA Kİ DEPREM SIRASINDA HASAR GÖRMÜŞTÜR. 1960 YILINDA ESKİ ÖLÇÜLERİNE GÖRE YENİDEN YAPILMIŞTIR, KARE PLANLIDIR.
 
KARAKÖY CAMİİ;BOLU'YA 7 KM. UZAKLIKTADIR, KARAKÖY'DEDİR. H.970 MİLADİ 1562-1563 YILLARI ARASINDA MUSAPAŞA OĞLU MEHMET BEY'İN ANNESİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, MOLOZ VE TAŞ ÖRGÜLÜ CAMİNİN KİREMİTLİ ÇATISI VARDIR. CÜMLE KAPISI MERMERDEN YAPILMIŞTIR, KAPININ ÜZERİNDE ÇİNİ BİR KİTABESİ MEVCUTTUR.
 
YILDIRIM CAMİİ;MUDURNU İLÇE MERKEZİ'NDEDİR, MEDRESE VE HAMAM OLAN BİR KÜLLİYE İÇİNDEDİR. 1382 YILINDA ŞEHZADE YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KAREYE YAKIN DİKDÖRTGEN PLANLIDIR. ANA MEKANI 19.43 METRE ÇAPINDA YÜKSEK KASNAKLI BİR KUBBE ÖRTMEKTEDİR, KUZEY BATISINDA KESME TAŞ KARE KAİDELİ. SİLİNDİRİK GÖVDELİ, TUĞLADAN YAPILMIŞ MİNARESİ YER ALMAKTADIR.
 
KANUNİ CAMİİ (CAMİİ CEDİT);MUDURNU İLÇESİ'NDEDİR, MOLOZ TAŞTAN DİKDÖRTGEN PLANLI OLARAK İNŞA EDİLMİŞTİR. KUZEY BATI KÖŞESİNDE ÇOKGEN TAŞ KAİDELİ, SİLİNDİRİK GÖVDELİ. TUĞLADAN  BİR MİNARESİ VARDIR, CAMİ HAZİRESİNDE BU CAMİDE İMAMLIK YAPMIŞ OLAN KİŞİLERİN MEZAR TAŞLARINDA CAMİNİN İSMİ;CAMİİ CEDİT OLARAK GEÇMEKTEDİR, XV1.YÜZ YILDA YAPILDIĞI TAHMİN EDİLEN CAMİYİ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN YAPTIRDIĞINA DAİR BİR KAYIT YOKTUR, MEZAR TAŞLARINDAN EN ESKİSİ H.1178 MİLADİ 1764 TARİHİNİ TAŞIMAKTADIR.
 
SAMSA ÇAVUŞ CAMİİ;MUDURNU İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, GÜVEYTEPE KÖYÜ YAKININDADIR. KAREYE YAKIN DİKDÖRTGEN PLANLI BİR CAMİDİR, OSMAN GAZİ'NİN SİLAH ARKADAŞI VE OSMANLI DEVLETİ'NDE İLK ÇAVUŞ ÜNVANINI ALAN SAMSA ÇAVUŞ TARAFINDAN YAPTIRILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. MOLOZ TAŞ DUVARLARI VARDIR, SADE BİR GÖRÜNÜME SAHİPTİR.
 
GAZİ SÜLEYMANPAŞA CAMİİ;GÖYNÜK İLÇESİ'NDEDİR, 1331-1335 YILLARI ARASINDA GAZİ SÜLEYMANPAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. BAKIMSIZLIKTAN YIKILAN CAMİ 2.ABDÜLHAMİT'İN EMRİ İLE BU GÜNKÜ CAMİ İNŞA EDİLMİŞTİR, KESME TAŞTAN DİKDÖRTGEN PLANLI OLARAK YAPILMIŞTIR. AHŞAP TAVANLIDIR, TEK MİNARELİDİR.
 
YUKARI TEKKE CAMİİ;GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, 1844 YILINDA ABDULLAH EFENDİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. KERPİÇTEN DİKDÖRTGEN PLANLI BİR CAMİDİR, DOĞU KÖŞESİ'NDE KESME TAŞTAN YAPILMIŞ BİR TÜRBE YER ALMAKTADIR.
 
YILDIRIM CAMİİ;YENİÇAĞA İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, ESKİÇAĞA KÖYÜ'NDEDİR. 1388 YILINDA YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, DAHA SONRALARI İSE YENİLENMİŞTİR. DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, AHŞAP BİR TAVANA SAHİPTİR.
 
KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ;BOLU'YA 38 KM. UZAKLIKTADIR, YÜKSEKLİĞİ 2200 METREDİR. KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ'NDE 28 ADET PİST BULUNMAKTADIR, TOPLAM UZUNLUĞU 30 KM. CİVARINDADIR. PİSTLER 1850 İLE 2200 METRE ARASINDADIR, ARALIK-OCAK-ŞUBAT-MART-NİSAN AYLARI BURADA KAYAK YAPMAK İÇİN UYGUNDUR. ORTALAMA KAR KALINLIĞI 250 CM.CİVARINDADIR, BURADA ÖZEL SEKTÖRE AİT 3 KONAKLAMA TESİSİ VARDIR. BU OTELLERDE RESTAURANT-YÜZME HAVUZU-DİSKO-BAR-SAĞLIK HİZMETİ BÖLÜMÜ MEVCUTTUR, 3 OTEL TOPLAM 1500 YATAK KAPASİTELİDİR. BURALARDA 14 ADET MEKANİK TESİS VARDIR, OTELLERİN İSİMLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR;
 
KARTAL OTEL;
TEL.0-374-2345005
FAX.0-374-2345004
WEB.www.kartalotel.com.tr
 
GRAND KARTAL OTEL;
TEL.0-374-2345050
FAX.0-374-2345047
WEB.www.grandkartal.com
 
DORUKKAYA OTELİ;
TEL.0-374-2345026
FAX.0-374-2345025
WEB.www.kayatourism.com.tr
 
ESENTEPE ARKUT DAĞI KAYAK MERKEZİ;GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, 1.300 METRE YÜKSEKLİKTEDİR. BURADA KIŞ SPORLARI VE KAYAK YAPMAK İÇİN BİR ÇOK PİST VARDIR, GEREDE'YE HAKİM BİR NOKTADADIR. ESENTEPE'YE 4 KM. UZAKLIKTA Kİ ARKUT DAĞI'NDA Kİ PİSTLERDE KIŞ AYLARINDA KIŞ SPORLARI, YAZ AYLARINDA ÇİM KAYAĞI YAPILMAKTADIR. ASIRLIK ÇAM AĞAÇLARI ARASINDADIR, ZİYARETÇİLERİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK 3 YILDIZLI BİR OTELE SAHİPTİR. OTELİN ADI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDEDİR;
 
ESENTEPE OTELİ;TEL.0-374-3114080
WEB.www.hotelesentepe.com
 
YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI;BOLU'YA 42 KM. UZAKLIKTADIR, KUZEYİNDEDİR. 1636 HA.LIK BİR ALANI KAPLAMAKTADIR, 1965 YILINDA BURASI MİLLİ PARK OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR. İÇİNDE KUZEYDEN GÜNEYE 1500 METRELİK MESAFE İÇİNDE SIRALANMIŞ 7 GÖL VARDIR, 7 GÖLLERİN KÖY YERİ MEVKİİ'NDE YENİ BİZANS DÖNEMİNE AİT KALINTILAR BULUNMAKTADIR. BU GÖLLERİN İSİMLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR;BÜYÜK GÖL-SERİNGÖL-DERİNGÖL-NAZLIGÖL-KÜÇÜKGÖL-İNCEGÖL-SAZLIGÖL, GÖLLER ARALARINDA 100 METRE YÜKSELTİ FARKI BULUNAN 2 PLATO ÜZERİNDEDİR. ORTALAMA 780 METRE YÜKSEKLİKTE Kİ PLATODA Kİ GÖLLERİN EN BÜYÜĞÜ OLAN BÜYÜKGÖL'ÜN 24.895 M2'LİK BİR YÜZÖLÇÜMÜ VARDIR, EN DERİN YERİ İSE 15 METREDİR. DERİNGÖL 15.063 M2'LİK BİR ALANA SAHİPTİR. 20 METRELİK AKAN BÖLÜMÜ BÜYÜK GÖL'E BAĞLIDIR. SERİNGÖL 1.758 M2., NAZLIGÖL 15.780 M2.DİR. NAZLIGÖL'ÜN DİBİNDEN SIZAN SU KUZEYDOĞUSUNDA YÜZEYE ÇIKARAK BİR ŞELALE OLUŞTURUR BU NEDENLE BU GÖLE ŞELALE GÖLÜ'DE DENMEKTEDİR. AYNI PLATODA YER ALAN SAZLIGÖL'ÜN YÜZÖLÇÜMÜ 5.950 M2'DİR. İNCEGÖL 1.036 M2, KÜÇÜKGÖL 2.170 M2'DİR. BÖLGE KUZEYDEN GÜNEYE DOĞRU ALÇALMA GÖSTERİR, EN YÜKSEK YER EĞRİ KİRİŞ BÖLGESİ OLUP 1.488 METREDİR. EN ALÇAK YER İSE 465 METRE İLE KİRAZ ÇATI DENİLEN MINTIKADIR. YEDİGÖLLER İÇİNDE ZAMBAK-SIKLAMEN-ÇİĞDEM-ORKİDE BAŞTA OLMAK ÜZERE 236 ADET BİTKİ TÜRÜ MEVCUTTUR. KAYIN-GÜRGEN-MEŞE-KIZILAĞAÇ-AKÇAAĞAÇ-KARAAĞAÇ-TİTREK KAVAK-SARIÇAM-KARAÇAM-KÖKNAR-FINDIK-YAPRAKLI ÜVEZ-KEÇİ SÖĞÜDÜ-YABANİ KİRAZ-PORSUK-IHLAMUR-DİŞBUDAK YEDİGÖLLER İÇİNDE YER ALAN AĞAÇ ÇEŞİTLERİDİR. AYI-YABAN DOMUZU-KURT-TİLKİ-DAĞ KEDİSİ-VAŞAK-PORSUK-SANSAR-SİNCAP-GEYİK-KARACA-TAVŞAN YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI İÇİNDE Kİ HAYVAN TÜRLERİDİR, YABANİ ÖRDEK-YABANİ GÜVERCİN-AĞAÇKAKAN-ÜVEYİK-BILDIRCIN-ÇULLUK-SIĞIRCIK-ALA KARGA-KEKLİK BAŞTA OLMAK ÜZERE 100'E YAKIN KUŞ TÜRÜ BURADA YAŞAMAKTADIR. MAYIS-HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL AYLARINDA BÜYÜKGÖL VE DERİNGÖL'DE ÜCRET KARŞILIĞINDA SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞI YAPILABİLMEKTEDİR. GÖL İÇİNDE GÖL ALASI VE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI VARDIR. YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI GÜNEYİNDE Kİ 1.380 METRE YÜKSEKLİKTE Kİ KAPAN KAYA TEPESİ MANZARA SEYİR BÖLÜMÜNE ÇIKILARAK GÖLLERİ VE EŞSİZ MANZARALARI GÖRMEK MÜMKÜNDÜR, BU GÜZERGAH ÜZERİNDE ANIT AĞAÇ İLE PİSAGOR AĞACI BULUNMAKTADIR. GÜLEN KAYALAR-ŞELALELER-DİLEK ÇEŞMESİ-GEYİK ÜRETME İSTASYONU GÖRÜLEBİLECEK YERLERDİR, YÜRÜYÜŞ YOLLARI-SPOR YAPMA-KAMP KURMA-FOTOĞRAF VE VİDEO ÇEKME-DİNLENME İMKANLARI BULUNAN MİLLİ PARK'TA KONAKLAMA İHTİYACI ORMAN BAKANLIĞI'NA AİT 40 YATAK KAPASİTELİ BUNGALOV EVLERDE YAPILABİLMEKTEDİR. 1 DEKARLIK ÇADIR VE KARAVAN ALANI MEVCUTTUR, DERİNGÖL YANINDA BULUNAN BALIK ÜRETME ÇİFTLİĞİ İSTASYONU'NDAN ÜCRETİ KARŞILIĞINDA CANLI BALIK ALINABİLİR, BURADAN HER YIL ZİYARETÇİLERE 40.000 ADET BALIK SATIŞI YAPILMAKTADIR. YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI'NI ZİYARET ETMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN NİSAN-MAYIS-HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL-EKİM-KASIM AYLARIDIR. GÖZLERİNİZİN BAYRAM ETMESİNİ İSTİYORSANIZ, BEN BURAYA DAHA ÖNCE NİYE GELMEMİŞİM DEMEK İSTEMİYORSANIZ BİRBİRİNİ BESLEYEN SULARI İLE YEDİGÖLLERİ GÖRMENİZ İYİ BİR TERCİH OLABİLİR. DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN AŞAĞIDA Kİ BİLGİLERİ KULLANABİLİRSİNİZ;
 
MİLLİ PARKLAR MÜDÜRLÜĞÜ;
TEL.0-374-2153613
 
BUNGALO EVLER İÇİN BİLGİ VE REZERVASYON;
TEL.0-374-2178086 VEYA 0-374-2127706
E MAİL.info@yedigoller.web.tr
WEB.www.yedigoller.web.tr
 
ABANT GÖLÜ;BOLU'YA 35 KM. UZAKLIKTADIR, 1448 METRE YÜKSEKLİKTEDİR. ÇEVRESİ ABANT DAĞLARI İLE ÇEVRİLİDİR, DAĞLAR ÇAM VE KÖKNAR AĞAÇLARI İLE DOLUDUR. SUYU TATLIDIR, İÇİNDE ALABALIK YETİŞMEKTEDİR. KASIM AYINDAN SONRA DONAN GÖLDE KIŞ SPORLARI YAPILMAKTADIR, BİR KRATER GÖLÜDÜR.
 
BOLU'DA BULUNAN DİĞER GÖLLER;
 
ÇAĞA GÖLÜ;
ÇUBUK GÖLÜ;
EFTENİ GÖLÜ;
KARAGÖL;
GÖLCÜK GÖLÜ;
SİMET GÖLÜ;
 
GAZİ SÜLEYMANPAŞA HAMAMI;GÖYNÜK'TEDİR, 1331-1335 YILLARI ARASINDA GAZİ SÜLEYMANPAŞA TARAFINDAN CAMİ İLE BİRLİKTE YAPTIRILMIŞTIR. ERKEKLER VE KADINLAR KISMINDAN OLUŞAN ÇİFTE HAMAMDIR, 1950 YILINDA ONARIMDAN GEÇİRİLMİŞTİR.
 
YILDIRIM BEYAZIT HAMAMI (ORTA HAMAM);BOLU'DADIR, 1389 YILINDA ÇELEBİ BEYAZIT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. MİMARI ÖMER BİN İBRAHİM'DİR, ERKEK VE KADINLAR KISMINDAN OLUŞAN ÇİFTE BİR HAMAMDIR.
 
YILDIRIM BEYAZIT HAMAMI;MUDURNU İLÇESİ'NDEDİR, 1382 YILINDA ŞEHZADE BEYAZIT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. MİMARI ÖMER BİN İBRAHİM'DİR, ÇİFTE HAMAM TARZINDADIR.
 
YILDIRIM BEYAZIT HAMAMI;YENİÇAĞA İLÇESİ'NİN ESKİÇAĞA KÖYÜ'NDEDİR, 1388 YILINDA YILDIRIM BEYAZIT ADINA YAPTIRILMIŞTIR. 2 BÖLMELİ SICAKLIĞI VARDIR, MOLOZ TAŞTAN YAPILMIŞ KÜÇÜK BİR HAMAMDIR.
 
TABAKLAR HAMAMI;BOLU'DADIR, XV1.YÜZ YILDA TAVİL MEHMED PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. KADINLAR KISMI ÇOK KÜÇÜK TUTULMUŞTUR, ÇİFTE BİR HAMAMDIR.
 
SULTAN HAMAMI;BOLU'DADIR, XV1.YÜZ YILDA YAPILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. SOKULLU MEHMETPAŞA VAKFINA AİT BİR HAMAMDIR. ERKEKLER VE KADINLAR KISMINDAN OLUŞAN ÇİFTE BİR HAMAMDIR.
 
AŞAĞI HAMAM;GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, KİTİRLER MAHALLESİ'NDE BOLU CADDESİ ÜZERİNDEDİR.
X1V.YÜZ YIL SONLARINA DOĞRU İNŞA EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR, MOLOZ TAŞTAN İNŞA EDİLMİŞTİR.
 
AŞAĞI TAŞHAN;BOLU'NUN BÜYÜK CAMİ MAHALLESİ'NDEDİR, 1750 YILINDA EŞRAFTAN EMİN AĞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. KESME TAŞTAN YAPILAN HAN'IN GİRİŞİ GÜNEYDENDİR, YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ'NİN BATISI'NDA YER ALMAKTADIR.
 
YUKARI TAŞ HAN;BOLU'NUN BÜYÜK CAMİ MAHALLESİ'NDEDİR, 1804 YILINDA SERBEVVAB HACI ABDULLAH AĞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. AÇIK AVLU ETRAFINDA 2 KATLI REVAKLI ODALARDAN OLUŞMAKTADIR, TAMAMEN KESME TAŞLARDAN YAPILMIŞTIR VE BÜYÜK BİR AHŞAP KAPISI VARDIR.
 
KİLİSELİ HAN (TÜCCAR HAN);GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, X1X.YÜZ YILDA YAPILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR.DİKDÖRTGEN PLANLIDIR, ÇİFT KANATLI BİR KAPISI VARDIR.
 
ÜSKÜBÜ ANTİK ENTİ;BOLU'NUN 60 KM. KUZEY BATISINDADIR, BURADAN ÇIKARILAN TARİHİ ESERLERİN BİR KISMI İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE TEŞHİR EDİLMEKTEDİR.
 
ASAR KALESİ;GEREDE'NİN 20 KM. DOĞUSUNDADIR, ÖRENCİK KÖYÜ-ÇAĞIŞ KÖYÜ-AKÇAŞEHİR KÖYÜ KÖYLERİ CİVARINDADIR. HER YÖNE HAKİM BİR TEPE ÜZERİNDEDİR, ÇEVREDE ELDE EDİLEN BOL MİKTARDA Kİ SERAMİKLERDEN BURASININ DOĞU ROMA İMPARATORLUĞU'NDAN KALMA BİR YERLEŞİM BİRİMİ OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR. AYRICA KALE ÜZERİNDE, KUZEYE BAKAN BİR MAĞARA BULUNMAKTADIR.
 
KEÇİ KALESİ;GEREDE'NİN 5 KM. KUZEYİNDEDİR, ARKUT DAĞI'NDA ETRAFA HAKİM BİR TEPE ÜZERİNDEDİR. DOĞU ROMA İMPARATORLUĞU ZAMANI'NDAN KALMA BİR KALEDİR, 1992 YILINDA RESTORE EDİLMİŞTİR. RİVAYETE GÖRE HALK BİR SALDIRI ANINDA HAYVANLARI VE MALLARI İLE KALEYE SIĞINIR, KENDİLERİNİ DÜŞMANLARDAN KORURLARMIŞ VE SAVUNMA YAPARLARMIŞ. BÖYLE BİR DURUMDA KALE ETRAFINA YERLEŞEN DÜŞMAN GÜNDÜZLERİ KALEYE SALDIRIR AMA BAŞARILI OLAMAZMIŞ, BİR DEFASINDA SALDIRI EPEY UZUN SÜRMÜŞ. KALEDE YİYECEK SIKINTISI BAŞ GÖSTERMİŞ, KALE HALKI BUNUN ÜZERİNE BİR GECE KEÇİLERİN BOYNUZLARINA MUM TAKIP DIŞARI
SALMIŞ, BİR ANDA BÜYÜK BİR ORDUNUN ÜZERLERİNE GELDİĞİNİ SANAN DÜŞMANLAR ÇAREYİ KAÇMAKTA BULMUŞLAR. GEREDE'LİLER BU SAYEDE DÜŞMANDAN KURTULMUŞLAR, KALENİN İSMİ BURADAN GELMEKTEYMİŞ. (NOT.BU BİR RİVAYETTİR, YANİ SÖYLENTİDİR;BENCE İNANDIRICILIĞI YOKTUR, KEÇİLER 3-4 SANİYE'DE BİR BAĞIRIR VE HERKES BUNU ÇOK ÇABUK FARKEDER. SİZ YİNE DE İNANIN, BU BİLGİLER RESMİ WEB SİTELERİNDE YER ALDIĞI İÇİN MANTIK BİLİMİNİ ÖN PLANA ALARAK YAZMAK ZORUNDA KALDIM. SİZ, SİZ OLUN DÜŞMANLARINIZA KARŞI DAİMA SİLAH ÜSTÜNLÜĞÜNÜ ELİNİZDE BULUNDURUN. YOKSA, KEÇİLERİ DÜŞMAN ÜZERİNE BIRAKMAKLA SAVAŞ KAZANILMAZ.)
 
MUDURNU KALESİ;MUDURNU İLÇESİ'NDEDİR, SAVUNMA AMACI İLE YAPILMIŞTIR.
 
HALI HİSARI KALESİ;BOLU'NUN 5 KM. KUZEYİNDEDİR, BİZANSLILARDAN KALMADIR.
 
KÖPRÜCÜLER KÖYÜ KÖPRÜSÜ;BOLU'DADIR, KÖPRÜCÜLER KÖYÜ SINIRLARI İÇİNDE TARİHİ BİR KÖPRÜDÜR.
 
ÇOĞULLU KÖYÜ KÖPRÜSÜ;GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, ÇOĞULLU KÖYÜ SINIRLARI İÇİNDE TARİHİ BİR KÖPRÜDÜR.
 
MUDURNU KÖPRÜSÜ;MUDURNU İLÇESİ'NDEDİR, TARİHİ BİR KÖPRÜDÜR.
 
AKŞEMSETTİN TÜRBESİ;GÖYNÜK İLÇESİ'NDEDİR, GAZİ SÜLEYMANPAŞA CAMİİ AVLUSUNDADIR. FATİH SULTAN MEHMET'İN HOCASI AKŞEMSETTİN'E AİTTİR, 1459 YILINDA VEFAT EDEN AKŞEMSETTİN'İN TÜRBESİNİ 1464 YILINDA FATİH SULTAN MEHMET YAPTIRMIŞTIR. ALTIGEN PLANLIDIR, BİR KUBBE İLE ÖRTÜLÜDÜR. DIŞ YÜZÜ KUFEKİ TAŞLARLA KAPLIDIR, KAPISI SİVRİ KEMERLİ BİR NİŞ İÇERİSİNDEDİR. TÜRBE İÇİNDE AKŞEMSEDDİN VE OĞULLARI FAKİH ÇELEBİ İLE NURİ HÜDA ÇELEBİ'NİN DE SANDUKALARI VARDIR, AKŞEMSEDDİN'İN SANDUKASI KAPIDAN GİRİŞTE SAĞDA YER ALMAKTADIR, 2.50X50 METRE BOYUTLARINDA Kİ SANDUKA CEVİZ AĞACINDANDIR. ÜZERİ KABARTMA YAZI VE ÇİÇEK MOTİFLERİ İLE SÜSLÜDÜR, 1987 YILINDA BURADA RESTORASYON YAPILMIŞTIR. AKŞEMSEDDİN'İN TÜRBESİ'Nİ HER YIL BİNLERCE KİŞİ ZİYARET ETMEKTEDİR;1387-1459 YILLARI ARASINDA YAŞAYAN AKŞEMSEDDİN'İN TASAVVUF-DİN ALİMLİĞİ-TIB BİLGİNİ GİBİ ÜNVANLARI VARDIR, PASTÖR'DEN 400 YIL ÖNCE MİKROBU KEŞFETMİŞ VE BU ÇEŞİTLİ KAYNAKLAR TARAFINDAN ORTAYA ÇIKARILMIŞTIR.
 
TOKAD-İ HAYREDDİN TÜRBESİ;BOLU'NUN 13 KM. BATISINDADIR, ÇEŞİTLİ AĞAÇLARIN OLDUĞU GÖLGELİK BİR TEPEDEDİR. TÜRBE TASAVVUF KAYNAKLARINA GÖRE 1535 YILINDA VEFAT EDEN TOKAD-İ HAYREDDİN'E AİTTİR, SIK SIK ZİYARET EDİLEN BİR TÜRBEDİR.
 
ÖMER SEKKİN TÜRBESİ;GÖYNÜK'TEDİR, SEKİZGEN PLANLIDIR. KUBBE ÖRTÜLÜDÜR, TÜRBE İÇİNDE Kİ SANDUKA'DA HACI BAYRAM VELİ'NİN MÜRİDİ VE AKŞEMSETTİN'İN ARKADAŞI ÖMER SEKKİN BULUNMAKTADIR.
 
AŞAĞI TEKKE TÜRBESİ;GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, ŞEYH HALİL EFENDİ OĞLU MUSTAFA EFENDİ TARAFINDAN 1844 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR. MOLOZ TAŞTAN, KÖŞELERİ PAFLI KARE PLANLI BİR TÜRBEDİR.
 
YUKARI TEKKE TÜRBESİ;GEREDE İLÇESİ'NDEDİR, YUKARI TEKKE CAMİİ YANINDADIR. 1900 YILINDA YAPILMIŞTIR.
 
HACI HALİL EFENDİ TÜRBESİ;GEREDE'NİN SEVİLLER MAHALLESİ'NDEDİR, 1843 YILINDA SEKİZGEN PLANLI VE KUBBELİ OLARAK YAPILMIŞTIR. TÜRBE İÇİNDE, 11.MAHMUT TARAFINDAN HACI HAİLİ EFENDİ'YE YAZILMIŞ BİR LEVHA BULUNMAKTADIR.
 
ÜMMİ KEMAL TÜRBESİ;BOLU'YA 25 KM. UZAKLIKTADIR, TEKKE KÖYÜ'NDEDİR. ANADOLU'NUN FETHİ İÇİN BUHARA'DAN GELEN ALP ERENLERDEN OLAN VE 1475 YILINDA VEFAT EDEN ÜMMİ KEMAL ADINA YAPTIRILMIŞTIR. KESME TAŞTAN 6 KÖŞELİ BİR TÜRBEDİR, ÜMMİ KEMAL'IN YAZDIĞI TÜRKÇE DİVANINDAN BİR BÖLÜM HALEN İSTANBUL BEYAZIT KÜTÜPHANESİ'NDE BULUNMAKTADIR.
 
KASIM DEDE TÜRBESİ;BOLU'YA 7 KM. UZAKLIKTADIR, ÇAMYAYLA KÖYÜ'NDEDİR. KESME TAŞTAN YAPTIRILMIŞTIR, ALTI KÖŞELİDİR. TÜRBEDE 1510 YILINDA VEFAT EDEN KASIM EFENDİ YATMAKTADIR, TÜRBEYİ ZAMANIN KADISI YAPTIRMIŞTIR.
 
KARACASU KAPLICALARI;BOLU'YA 5 KM. UZAKLIKTADIR, KARACASU KASABASI'NDADIR. SEBEN DAĞLARI ETEKLERİNDEDİR, ÇEVRESİ ORMANLARLA KAPLIDIR. BURADA TERMAL OTEL-BÜYÜK KAPLICA-KÜÇÜK KAPLICA-ÖZEL İDARE TESİSLERİ-SAĞLIK BAKANLIĞI'NA AİT FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HASTAHANESİ-AİLE PANSİYONLARI VARDIR. EVLİYA ÇELEBİ BURALARI ZİYARET EDEREK, ÇOK GÜZEL OLDUĞUNDAN SÖZ ETMİŞTİR. DOĞAL KAYNAKLI OLAN SUYUNUN SICAKLIĞI 42 C İLE 44 C ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR, KAPLICA SUYU İÇİNDE BİKARBONAT-SÜLFAT-KALSİYUM-MAĞNEZYUM-KARBONDİOKSİT-FLUORÜR VARDIR. BU ÖZELLİKLERİ NEDENİ İLE ROMATİZMA-DERİ-KAN DOLAŞIMI-KALP VE SOLUNUM-KADIN HASTALIKLARI-SİNDİRİM SİSTEMİ-KİREÇLENME-BÖBREK VE İDRAR YOLU-METABOLİZMA VE BESLENME BOZUKLUĞU RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR. KAPLICA SUYU;BANYO ETMEYE VE İÇMEYE ELVERİŞLİDİR, ÇEVRESİNDE Kİ TESİSLER AŞAĞIDA Kİ ŞEKİLDEDİR;
 
BOLU TERMAL OTEL;
TEL.0-374-2628472
WEB.www.bolutermalotel.com
 
KÜÇÜK KAPLICA TERMAL;
TEL.0-374-2628478
WEB.www.bolukaplica.com
 
YILDIZ OTEL;
TEL.0-374-2629640
WEB.www.boluyildizotel.com
 
SEFA PANSİYON;
TEL.0-374-2628411
WEB.www.sefapansiyon.com
 
ESKOP BUNGALO EVLERİ;
TEL.0-374-2628866
 
MEKAN PANSİYON 1-2;
TEL.0-374-2628304
 
ÇİÇEK PANSİYON;
TEL.0-374-2628094
 
ÇOBANOĞLU PANSİYON;
TEL.0-374-2628111
 
FİZİK TEDAVİ REHABİLİTASYON HASTANESİ (SAĞLIK BAKANLIĞI'NA AİTTİR-150 YATAKLIDIR);
TEL.0-374-2628445
 
BABAS KAPLICASI;MUDURNU'YA 5 KM. UZAKLIKTADIR, GÜRÇAM KÖYÜ CİVARINDADIR. SUYUNUN SICAKLIĞI 40 C'DİR, TOPRAK KALEVİLİ VE BİKARBONATLI OLAN SUYU METABOLİZMA VE DİYABETLİ RAHATSIZLIKLAR İÇİN FAYDALIDIR. 20 YATAKLI BİR TESİSE SAHİPTİR, BABAS KAPLICASI;TEL.0-374-4213688                             
 
SAROT KAPLICASI;MUDURNU İLÇESİ'NİN 30 KM. KUZEY BATISINDADIR, TAŞ KESTİ KASABASI YAKININDA Kİ ILICA KÖYÜ'NDEDİR. SUYUNUN SICAKLIĞI 66 C'DİR, HİPOTONİK VE SÜLFATLI BİR SUYA SAHİPTİR, BANYOSU CİLT VE ROMATİZMA RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR. 
SAROT KAPLICASI;TEL.0-374-4244219
 
KESENÖZÜ KÖYÜ PAVLU KAPLICASI;SEBEN İLÇESİ'NİN 14 KM. GÜNEYİNDEDİR, KESENÖZÜ KÖYÜ'NDEDİR. SUYUNUN SICAKLIĞI 78 C'DİR, KAPLICA SUYU BANYOSU;MİDE-SAFRA KESESİ-SOLUNUM VE DOLAŞIM BOZUKLUĞU GİBİ RAHATSIZLIKLARA İYİ GELMEKTEDİR, ÇEVRESİNDE ÖZEL ŞAHISLAR TARAFINDAN İŞLETİLEN PANSİYONLAR BULUNMAKTADIR.
 
PAVLU KAPLICASI;
TEL.0-374-4146063
WEB.www.kaplicapavlu.com
 
KESENÖZÜ KAPLICASI;
TEL.0-374-4146082
 
ÇATAK KAPLICASI;GÖYNÜK İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, İLÇEYE 30 KM. UZAKLIKTADIR. GÜNEY DOĞUSUNDADIR, HİMMETOĞLU KÖYÜ YAKINDA DİK YAMAÇLAR ARASINDA VE ÇOK GÜZEL BİR VADİDE YER ALMAKTADIR. KAPLICA SUYU 32 C SICAKLIKTADIR, SUYU İÇİNDE KALSİYUM-BİKARBONAT MEVCUTTUR. BU ÖZELLİĞİ NEDENİ İLE ROMATİZMA-SİYATİK RAHATSIZLIKLARINA FAYDALIDIR, ÇEVREDE BULUNAN KALINTILARDAN ROMALILAR DÖNEMİNDEN KALMA OLDUĞU DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. ETRAFINDA HER HANGİ BİR TESİS YOKTUR.
 
ALADAĞ YAYLASI;BOLU'NUN 25-30 KM. GÜNEYİNDE Kİ DAĞ YAMAÇLARI ÜZERİNDEDİR, ORMAN İÇİNDE. YEMYEŞİL DÜZLÜKLER ÜSTÜNDEDİR, BURADA ORMAN İŞLETME TESİSLERİ-ALADAĞ İZCİLİK KAMPI VE GÖLETİ-BEŞPINARLAR MEVKİİNDE ÖZGÜVEN GELİŞTİRME VE DOĞA SPORLARI MERKEZİ OLAN MOUNTRAİN KAMPİNG VARDIR. BURADA TREKKİNG VE DAĞ BİSİKLETİ İÇİN UYGUN YERLER BULUNMAKTADIR, BU MINTIKA DA YER ALAN KURULUŞLAR AŞAĞIDA Kİ ŞEKİLDEDİR;
 
ALADAĞ GENÇLİK İZCİLİK VE SPOR KAMPÜSÜ (40 YATAKLIDIR.);
TEL.0-374-2381125
 
ALADAĞ SPOR SALONU SALON SPORLARI MERKEZİ;
TEL.0-374-2381125
 
BUNGALOV EVLER GENÇLİK KAMPI (42 BUNGALOV EV MEVCUTTUR.);
TEL.0-374-2381125
 
ALADAĞ FUTBOL SAHASI (ÇİM SAHA);
TEL.0-374-2381125
 
ALADAĞ VOLEYBOL-BASKETBOL OYUN ALANLARI;
TEL.0-374-2381125
WEB.www.bolu-gsim.gov.tr
 
MOUNTRAİN CAMPİNG;
TEL.0-212-2795844
WEB.www.mountrain.com
 
SARAYCIK YAYLASI;BOLU'NUN 20 KM. GÜNEY DOĞUSUNDADIR, KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ YOLU ÜZERİNDEDİR. BURASI 14 YAYLA GRUBUNUN YER ALDIĞI BİR MINTIKADIR, BURALARDA KAMP-PİKNİK-TREKKİNG-KONAKLAMA İÇİN UYGUN YERLER BULUNMAKTADIR. SARAYCIK YAYLASI KENARINDA GÜZEL BİR GÖLET VARDIR, BU MINTIKA DA BULUNAN KONAKLAMA TESİSLERİ AŞAĞIDA Kİ GİBİDİR;
 
BAYSAL OTELİ;
TEL.0-374-2189016
WEB.www.baysalotel.com
 
KÖROĞLU KONAĞI OTELİ;
TEL.0-374-2189007
WEB.www.koroglukonagi.com.tr
 
SARIALAN DAĞ EVİ;
TEL.0-374-2189043
WEB.www.sarialandagevi.com
 
ÖZCAN PANSİYON;
TEL.0-374-2189081
WEB.www.geocities.com/ozcan_pansiyon
 
VİLLA NEVA OTELİ;
TEL.0-374-2264896
WEB.www.nevavilla.com
 
YAYLA OTELİ;
TEL.0-374-2264225
 
KIZIK YAYLASI;BOLU-SEBEN KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BOLU'YA 25 KM. UZAKLIKTADIR.
 
AT YAYLASI;BOLU'NUN 10 KM. KUZEYİNDE 1150-1250 METRE  YÜKSEKLİKTE 1-2 KM. ARALIKLARLA 7 ADET YAYLA VARDIR, BU YAYLALARIN ETRAFI MEYVE BAHÇELERİ İLE ÇEVRİLİDİR. KİRAZLARI İLE ÜNLÜ OLAN BU MINTIKADA HER YIL KİRAZ BAYRAMI DÜZENLENİR, ÇEŞİTLİ ŞENLİKLER YAPILIR.
 
GEREDE İLÇESİ'NDE Kİ YAYLALAR;GEREDE'NİN GÜNEYİNDE 1200-1500 METRE YÜKSEKLİKTE HAŞAT YAYLASI-ZORPAN YAYLASI-YÜNLÜ YAYLASI-KÖROĞLU DAĞLARI ÜZERİNDE DÖRTDİVAN YAYLASI VARDIR.
 
GÖYNÜK İLÇESİ'NDE BULUNAN YAYLALAR;1000-1500 METRE YÜKSEKLİKTE KARABEY YAYLASI-KAŞIKÇI YAYLASI VARDIR.
 
KIBRISÇIK İLÇESİ'NDE BULUNAN YAYLALAR;KÖROĞLU DAĞLARININ GÜNEY YAMAÇLARINDA VE 1500-1850 METRE YÜKSEKLİKTE BELEN YAYLASI-KARAKÖY YAYLASI-KÖKEZ YAYLASI-BÖLÜCEKKAYA YAYLASI-KARADOĞAN YAYLASI-DEVE VİRA YAYLASI-TENBEL YAYLASI-ARDALAN YAYLASI BULUNMAKTADIR.
 
MENGEN İLÇESİ'NDE BULUNAN YAYLALAR;SARIKLI YAYLA-SOĞUCAK YAYLASI-AKÇAKOCA YAYLASI-BÜRNÜK YAYLASI-SEPETÇİLER YAYLASI-ÇİFT ÇATAK YAYLASI.
 
MUDURNU'DA BULUNAN YAYLALAR;MUDURNU'YA 12 KM. UZAKTADIRLAR, ABANT GÖLÜ ÇEVRESİ'NDE VE GENELLİKLE 1550 METRE YÜKSEKLİKTEDİRLER. BURADA DEDELER YAYLASI-ALPAGUT YAYLASI-DODURGA YAYLASI-DAĞYOLU YAYLASI VARDIR, MESİRE ALANI OLARAK KULLANILMAKTADIRLAR.
 
KIZIK YAYLASI;SEBEN İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, KİRAZ DAĞI ÇEVRESİ'NDEDİR VE 1400 METRE YÜKSEKLİKTEDİR.
 
BOLU İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK TUR GÜZERGAHLARI AŞAĞIDA Kİ ŞEKİLDEDİR;
 
BOLU-ABANT GÖLÜ
BOLU-GÖLCÜK-ALADAĞ-YAYLALAR-KARACASU KAPLICALARI
BOLU-YEDİGÖLLER-MENGEN-ŞİRİNYAZI GÖLETİ
BOLU-AKKAYA-MUDURNU-ABANT GÖLÜ
BOLU-SIRALAN-SARAYCIK GÖLETİ-KARTALKAYA
BOLU-ALADAĞ-SARIALAN-KÖROĞLU ŞELALESİ-KÖROĞLU DAĞI-DÖRTDİVAN
BOLU-GÖYNÜK-SÜNNET GÖLÜ-MUDURNU
BOLU-ABANT GÖLÜ-SAMAT YAYLASI-TAŞKESTİ-SAROT KAPLICASI-MUDURNU
BOLU-TAŞKESTİ-KARAMURAT GÖLÜ-SÜLÜKLÜ GÖL-MUDURNU
 
MUDURNU İLÇE MERKEZİ İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK TUR GÜZERGAHI;
 
MUDURNU-TÜRK EVLERİ-CAMİLER-TÜRBELER-ÇARŞI-SAAT KULESİ
 
GÖYNÜK İLÇESİ İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK TUR GÜZERGAHLARI;
 
GÖYNÜK-TÜRK EVLERİ-CAMİLER-TÜRBELER-ZAFER KULESİ
GÖYNÜK-ÇUBUK GÖLÜ-SÜNNET GÖLÜ-
 
YENİÇAĞA İLÇESİ İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK TUR GÜZERGAHI;
YENİÇAĞA-YENİÇAĞA GÖLÜ-GEREDE-KEÇİ KALESİ-ARKUT DAĞI-ESENTEPE
 
SEBEN İLÇESİ İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK TUR GÜZERGAHI;SEBEN-SOLAKLAR KAYA EVLERİ-MUSLAR KAYA EVLERİ-ÇELTİKDERE VADİSİ-PAVLU KAPLICALARI
 
KIBRISCIK İLÇESİ İÇİN ÖNERİLEN GÜNLÜK TUR GÜZERGAHI;
KIBRISCIK-KARAGÖL 
 
FRİG KAYA ABİDESİ;GÖYNÜK İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, SOĞUKÇAM KÖYÜ'NDEDİR. BURADA M.Ö.8-7 YILLARINDA FRİGLERDEN KALMA KAYA ABİDESİ VARDIR, ABİDE ÜZERİNDE KUTSAL GÜNLERDE KYBELE HEYKELCİĞİNİN KONULDUĞU ÜÇGEN BİR NİŞ İLE ALTINDA 9 SATIRLIK KİTABE YER ALMAKTADIR.
 
SEBEN İLÇESİ KAYA EVLERİ;SEBEN İLÇESİ'NDEDİR, BURADA BİRBİRİNE YAKIN ARALIKLARLA KAYALARA OYULARAK YAPILMIŞ ÇOK SAYIDA YERLEŞİM BİRİMİ BULUNMAKTADIR. ALPAGUT KÖYÜ-MUSLAR MAHALLESİ-ÇELTİKDERE-KARCA-SOLAKLAR-KAŞBIYIK KÖYÜ MINTIKALARINDA Kİ KAYA EVLERİ EN ÖNEMLİ OLANLARIDIR, KAYA EVLERİNİN BAZILARINDA KIRMIZI HAÇ İŞARETİ VARDIR. BAZI EVLERDE İSE ŞAPEL-RÖLİK ÇUKURU MEVCUTTUR, BU BULUNTULAR BÖLGENİN ERKEN HIRİSTİYANLIK'TAN ORTA BİZANS DÖNEMİNE KADAR BU EVLERDE YAŞANDIĞINI AKLA GETİRMEKTEDİR.
 
ÇELTİKDERE BİZANS KİLİSESİ;SEBEN İLÇESİ ÇELTİKDERE KÖYÜ CİVARINDADIR, M.S.842-1240 YILLARINDA ORTA BİZANS DÖNEMİNDE YAPILDIĞI TAHMİN EDİLMEKTEDİR. O YILLARIN KLASİK MİMARINA UYGUN OLARAK, HAÇ BİÇİMİNDE İNŞA EDİLMİŞTİR. 9X13 METRELİK BİR ALAN ÜZERİNDEDİR, KESME TAŞ VE TUĞLADAN YAPILMIŞTIR.

AĞRI'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

16.08.2013 21:14
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
 
AĞRI DAĞI;AVRUPA VE TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK DAĞI OLAN AĞRI DAĞI'NIN YÜKSEKLİĞİ 5.165 METREDİR, YAZ KIŞ ZİYARETÇİSİ OLAN 1 DAĞDIR. DOĞUSUNDA KÜÇÜK AĞRI DAĞI VARDIR. ONUN YÜKSEKLİĞİ İSE 3.925 METREDİR. AĞRI DAĞI EN İYİ 1 ŞEKİLDE, IĞDIR'DAN DOĞUBEYAZIT'A GİDERKEN GÖRÜLEBİLMEKTEDİR. YAZ AYLARINDA ÖZELLİKLE GÜNEŞ DOĞARKEN DAĞIN ZİRVESİ NET 1 ŞEKİLDE GÖRÜLEBİLİR, ERMENİLERİN ARARAT DİYE İSİMLENDİĞİ BU DAĞ'IN ZİRVESİNE ÇIKMAK İÇİN BİR ÇOK KİMSE GELİP GİTMEKTEDİR. AĞRI DAĞI'NIN ZİRVESİ'NE İLK KEZ 19 AĞUSTOS 1829 TARİHİNDE ALMAN BİLİM ADAMI VE PROFESÖR PARROT ÇIKMIŞTIR, ÇIKMAKLA KALMAMIŞ AYNI ZAMANDA NUH'UN GEMİSİNİ DA ARAMIŞ AMA BİR ŞEY BULAMADAN AŞAĞIYA İNMEK ZORUNDA KALMIŞTIR. BAZI DAĞCILIK BİLGİSİNE SAHİP OLANLARIN DAĞIN ZİRVESİNE ÇIKTIKLARI GÖRÜLMÜŞTÜR, BAZILARININ ZİRVEYE ÇIKACAĞIM DİYEREK KAYIP DÜŞTÜĞÜ VE ÖLDÜĞÜ DE ÇOK RASTLANAN 1 DURUMDUR. AĞRI DAĞI'NIN 4.000 METRE'DEN SONRA Kİ YÜKSEKLİĞİNDE HER ZAMAN KAR VE BUZULLAR MEVCUTTUR. AYRICA AĞRI DAĞI'NDA YÜKSEKLERE ÇIKILDIKÇA OKSİJEN AZALMAKTADIR, BUNA RAĞMEN DAĞ ETEKLERİNDE KAMP YAPAN ÇOK SAYIDA DAĞCI'YA RASTLAMAK MÜMKÜNDÜR. BÖLGEDE AĞRI DAĞI'NI BİLEN MİHMANDARLAR BULUNMAKTADIR, BUNLARDAN FAYDALANILMASI MÜMKÜNDÜR. NUH TUFANI SIRASI'NDA NUH PEYGAMBER'İN GEMİSİ'NİN BURADA KARAYA OTURDUĞUNU BELİRTEN TEVRAT-İNCİL-KUR'ANI KERİM GİBİ KUTSAL KİTAPLAR NEDENİ İLE BURAYA NUH'UN GEMİSİNİ ARAMAYA GELENLER DE ÇOK OLMAKTADIR, AĞRI DAĞI ETEKLERİ SERT GIRANİT TAŞ PARÇALARI İLE KAPLIDIR. YUKARILARA ÇIKILDIKÇA DERİN VADİ VE ÇUKURLARA RASTLANIR, SÖNMÜŞ 1 VOLKAN OLAN AĞRI DAĞI ZİRVESİ'NDE SU TUTMAMASI NEDENİ İLE ERİYEN KAR SULARI AŞAĞI BÖLGELERDE KAYIP OLMAKTADIR. AĞRI DAĞI'NIN ÇOK HEYBETLİ 1 GÖRÜNTÜSÜ VARDIR, ÖZELLİKLE YABANCI TURİSTLER BURAYA BÜYÜK İLGİ GÖSTERMEKTEDİRLER. AĞRI DAĞI, ERMENİLER İÇİN İSE KUTSAL 1 DAĞDIR. 
 
ALADAĞ YAYLASI;ALADAĞ ÜZERİNDEDİR, YAZ AYLARINDA AĞRI VE CİVARINDA Kİ HALKIN İLGİ GÖSTERDİĞİ 1 YERDİR.
 
KAYAK EVİ;AĞRI'YA 10 KM. UZAKLIKTA, EĞRİBELEN KÖYÜ'NDEDİR. 50 KİŞİLİK 1 KAPASİTEYE SAHİPTİR, OTURMA ODASI-DUŞ-KAMP İÇİN YATAK ODALARI MEVCUTTUR, 1.500 METRE UZUNLUĞUNDA 1 PİSTE SAHİPTİR.
 
SİNEK YAYLASI;ÇEMÇİ SIRADAĞLARI ÜZERİNDEDİR, AĞRI VE ÇEVRESİ'NİN EN ÖNEMLİ YAYLALARINDAN BİRİSİDİR.
 
METEOR ÇUKURU;1920 YILINDA GÖKTEN DÜŞEN 1 GÖKTAŞININ ARAZİ ÜZERİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ 1 ÇUKURDUR, GÜRBULAK HUDUT KAPISI İLE SARIÇAVUŞ KÖYÜ ARASINDA VE İRAN SINIRINA 2 KM. UZAKLIKTADIR. ÇUKUR 35 METRE GENİŞLİĞİNDE, 65 METRE DERİNLİĞİNDEDİR. ÜZERİ TOPRAKLA KAPLI OLDUĞUNDAN, DÜŞEN METEOR'UN ÇUKURDA Kİ İZİ BULUNMAKTADIR. ALASKA'DA Kİ METEOR ÇUKURUNDAN SONRA, DÜNYADA Kİ 2.BÜYÜK METEOR ÇUKURUDUR.
 
AĞRI'YA AİT YÖRESEL YEMEKLER;
 
BUĞLAMA;GENÇ KUZU VEYA OĞLAK KESİLİP TAZE OLARAK DOĞRANDIKTAN SONRA, TEREYAĞI VE SALÇA İLE TERBİYE EDİLİR. SONRA KENDİ POSTU İÇİNE KONULARAK, AÇIK OLAN YERLERİ DİKİLİR. DÜZ 1 YERİN ÜZERİNE, NEMLİ TOPRAK YIĞILARAK ÜSTÜNDE KIZGIN ATEŞ YAKILIR. PİŞİRİLDİKTEN SONRA, TADINA AZ RASTLANIR 1 YEMEK ORTAYA ÇIKAR.
 
SELEKELİ (SAÇ KAVURMASI);TAZE KUZU VEYA OĞLAK ETİ, SAÇ İÇERİSİNDE TEREYAĞI İLE KAVRULUR. DAHA ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ OLAN SARIMSAKLI YOĞURT ÜZERİNE İLAVE EDİLİR.
 
AĞRI'DA HALI VE KİLİMCİLİK;AĞRI İL SINIRLARI İÇİNDE HALI VE KİLİM YAPMAK 1 ATA SANATIDIR VE HEMEN HEMEN 1 ÇOK EVDE HALI-KİLİM TEZGAHI VARDIR, ÖZELLİKLE AĞRI KİLİMLERİ ÇOK ÜNLÜDÜR. EN ÇOK TUTULAN KİLİM ÇEŞİTLERİ YEMENİ-KEYAK-MEŞREF VE GEVVE'DİR, HAKİM OLAN DESEN İSE KÜPİK'TİR. EĞRİLMEMİŞ BOYALI YÜN, SAÇAKLARI GERİLMİŞ AKI İPLERİNE TAKILARAK ÜRETİLMEKTEDİR. BUNLARIN SATIŞLARI GENELLİKLE İLKBAHAR AYLARINDA AĞRI'NIN İL-İLÇE-KASABA-KÖY PAZARLARINDA VE ÇARŞILARINDA YAPILMAKTADIR, TÜRKİYE'NİN DÖRT 1 TARAFINDAN AĞRI PAZARLARINA GELEN HALI VE KİLİM SATICILARI BU HALI VE KİLİMLERİ TOPLAYARAK DÜKKANLARINDA ÜZERLERİNE KARLARINI İLAVE EDEREK SATMAKTADIRLAR.
 
SERUN (SİR);TAZE SICAK EKMEK, TEREYAĞI VE SARIMSAKLI YOĞURT İLE HAZIRLANIR.
 
AĞRI'DA OYNANAN MAHALLİ OYUNLARIN İSİMLERİ;KAZKAZ-TURKE-ZEYNO-LAÇE-DELLO-NARE-ÇEVREŞ-KOÇERİ-TEKPE-BASSO-TİMUR AĞA-VEYSEL BARI-KOÇAKLAMA-HEZAL-YÜKSEL.
 
DOĞUBEYAZIT;AĞRI'YA 100 KM.UZAKLIKTADIR, ÜNLÜ İSHAKPAŞA SARAYI BU İLÇE'NİN 5 KM. GÜNEYİNDEDİR. ARKEOLOG MAHMUT AKOK'UN YAZDIĞINA GÖRE 1784 YILINDA BİTİRİLMİŞTİR, YAPIMI 100 YIL SÜRMÜŞTÜR. SARAYA İSMİ VERİLEN 2.İSHAKPAŞA VEZİRLİK RÜTBESİYLE ÇILDIR VE AHİSKA VALİSİ OLMUŞTUR, 3.SELİM ZAMANINDA İRAN'IN GÖNDERDİĞİ ELÇİ İSHAKPAŞA SARAYI'NDA GÖRDÜKLERİNİ İSTANBUL'A VARDIĞINDA ANLATIP TOPKAPI SARAYI'NDAN DAHA GÖRKEMLİ OLDUĞUNU İFADE EDİNCE PADİŞAHLA İSHAKPAŞA'NIN ARASI AÇILMIŞ VE İSHAKPAŞA GÖZDEN DÜŞMÜŞTÜR. ÇOK YÜKSEK 1 KAYALIK ÜZERİNE OTURTULAN İSHAKPAŞA SARAYI'NIN SAVUNMA AMACI İLE YAPILDIĞI DA ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR, SARAY ESKİ DOĞUBEYAZIT ŞEHRİNİN MERKEZİNİ TEŞKİL EDEN 3 YANI TAMAMEN SARP VE DİK MEYİLLİ 1 TEPE ÜZERİNE KURULUDUR. YALNIZCA DOĞU KISMI DÜZLÜĞE YAKINDIR, SARAY 12-15 METRE YÜKSEKLİĞİNDE Kİ DUVARLARLA ÖRÜLÜDÜR. SARAY ALANI 7.600 M2'DİR, SARAY İÇİNDE HAREM DAİRESİ-AŞ EVİ-HAMAM-SELAMLIK DAİRESİ-CAMİ-MERASİM VE EĞLENCE SALONU-TÜRBE BİNASI VARDIR. MUSAN-KUÇAK KÖYÜNDE İSE İRAN SELÇUKLULARI TARAFINDAN YAPILDIĞI TAHMİN EDİLEN, 1 KERVANSARAY MEVCUTTUR.
 
DİYADİN;BU İLÇE'NİN 7 KM. GÜNEYİNDE, MURAT NEHRİ BOYUNCA UZANAN 1 ÇOK KAPLICA VARDIR. KAPLICA SULARI İÇİNDE DEMİR-KÜKÜRT-RADYO AKTİVE İHTİVA ETTİĞİNDEN DOLAYI CİLT VE ROMATİZMA HASTALIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR, KÖPRÜ-YILANLI-DAVUT-TAZEKENT KAPLICALARI BURADA BULUNAN KAPLICALARDIR. YEŞİLLİK 1 ALAN OLDUĞU İÇİN KAMP KURMAYA ELVERİŞLİDİR, YAZ AYLARINDA BU MINTIKA OLDUKÇA HAREKETLENMEKTEDİR. DİYADİN KAPLICALARINA GELEN SICAK SU, 3.500 METRE YÜKSEKLİĞİ OLAN TENDÜREK DAĞLARI'NDAN ULAŞMAKTADIR. YAKIN ZAMANDA SÖNMÜŞ 1 VOLKAN OLAN TENDÜREK DAĞLARI'NIN GÜNEY ETEKLERİNDEN FLORLU SULAR ÇIKMAKTADIR, DİYADİN KAPLICALARI BU DAĞIN KUZEY BATI ETEĞİNDE YER ALMAKTADIR.
 
ELEŞKİRT;AĞRI'YA 34 KM.UZAKLIKTADIR, 1687 YILINDA BU GÜNKÜ YERİNE TAŞINAN İLÇE'NİN DAHA ÖNCE MERKEZİ TOPRAKKALE İDİ. TOPRAKKALE'DE 1 KALE HARABESİ MEVCUTTUR, AYRICA KAPISININ ÜZERİNDE 1687 YILINDA MİRZA BİN-İ ABDİ TARAFINDAN YAPILDIĞI ANLAŞILAN TARİHİ 1 CAMİ BULUNMAKTADIR. TOPRAKKALE'NİN AĞRI'YA UZAKLIĞI İSE 21 KM.DİR.
 
HAMUR;AĞRI'YA 15 KM. UZAKLIKTADIR, BURADA HAVARAN (HAVRAN) KALESİ İLE SELÇUKLULARDAN KALMA 1 KÜMBET BULUNMAKTADIR. İLÇE'NİN KARLICA (SOŞİK) KÖYÜNDE DE SOŞİK KALESİ MEVCUTTUR, BU KALENİN DUVAR-MAZGAL VE BURÇLARI SAĞLAMDIR. BU KALEYE GETİRİLEN VE 100 METRE YÜKSEKLİĞE ÇIKARILAN SU YOLU DA KAYDA DEĞER 1 TARİHİ ESERDİR. SÜRMELİ MEHMET PAŞA SARAYI'DA HAMUR İLÇE'SİNDEDİR.
 
PATNOS;AĞRI' YA 82 KM. UZAKLIKTADIR, BU İLÇEDE YAVUZ SULTAN SELİM'İN KUMANDANLARINDAN 3 KİŞİNİN KÜMBETİ MEVCUTTUR. BUNLARDAN BİRİSİ İLÇEYE 2 KM.UZAKLIKTA BULUNAN ZİYARET KÖYÜ'NDE, BİRİSİ SÜPHAN DAĞI ETEĞİ' NDE Kİ TAŞKIRAN'DA. ÜÇÜNCÜSÜ İSE DEDELİ-ACIM KÖYÜ'NDEDİR. AYRICA SÜPHAN DAĞI ÜZERİNDE 1 KRATER GÖLÜ VARDIR, ANZAVUR TEPE ÜZERİNDE BULUNAN SUR İÇİNDE 1 MABET BULUNMAKTADIR. İLÇE' NİN 4 KM. GÜNEYİNDE GİRİKTEPE ÜZERİNDE URARTU KRALLARINDAN İŞPUNİ VE OĞLU MENUHAN'IN İDARE DEVİRLERİNE AİT TAPINAK VE HARABELER YER ALMAKTADIR.
 
TAŞLIÇAY;BU İLÇEYE 27 KM. UZAKLIKTA YER ALAN BALIK GÖLÜ YAZ AYLARINDA 1 MESİRE VE TATİL YERİ OLARAK KULLANILMAKTADIR, GÖL'ÜN YÜZÖLÇÜMÜ 28 KM2'DİR. KUZEY BATI TARAFINDA, UZAKLIĞI KIYIYA 350 METRE OLAN 1 ADACIK BULUNUR. ADA ÜZERİNDE HANGİ DEVRE AİT OLDUĞU BİLİNMEYEN HARABELER YER ALMAKTADIR, KUĞU BAŞTA OLMAK ÜZERE ÜZERİNDE 1 ÇOK KUŞ OLAN BU ADACIK TAM 1 KUŞ CENNETİDİR. GÖL İÇİNDE ALABALIK VARDIR, ETRAFI YEMYEŞİL ÇAYIR VE RENGARENK ÇİÇEKLERLE SÜSLÜ OLAN BU MINTIKADA KAMP KURMAK MÜMKÜNDÜR. YAZ AYLARINDA BÖLGE HALKI DİNLENMEK VE PİKNİK YAPMAK İÇİN SIK SIK BURAYA GELİP GİTMEKTEDİR, GÖL KENARINDA Kİ DAĞLARIN ÜZERİ İSE YERLİ HALK TARAFINDAN YAYLA OLARAK KULLANILMAKTADIR.

ANKARA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

15.08.2013 00:00

KERİM ÖZBEKLER

GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
 
AHİ ELVAN CAMİİ;1382 YILINDA AHİ ELVAN MEHMED BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, SULTAN ÇELEBİ MEHMED 1413 YILINDA CAMİYİ TAMİR ETTİRMİŞTİR. CEVİZ OYMA MİNBERİ VARDIR, ANKARA’NIN SAMANPAZARI SEMTİNDEDİR.
 
AKŞEMSEDDİN CAMİİ;ŞEYH AKŞEMSEDDİN ADINA YAPTIRILMIŞTIR, BİR KAÇ KEZ TAMİR GÖRMÜŞTÜR. TEK ŞEREFELİ BİR MİNARESİ VARDIR, CAMİNİN ALT KATINDA DÜKKANLAR YER ALMAKTADIR. ANKARA’NIN ALAŞ MINTIKASI’NDADIR.

ALAADDİN CAMİİ;1198 YILINDA SELÇUKLU SULTANI 2.KILIÇ ASLAN’IN OĞLU VE ANKARA VALİSİ OLAN MUHİDDİN MES’UD ŞAH TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, ÖNÜNDE TARİHİ BİR ÇEŞME VARDIR. 1361 YILINDA LÜLÜ PAŞA, 1434 YILINDA SÜNBÜL HANIM TARAFINDAN TAMİR ETTİRİLMİŞTİR. CEVİZ AĞACINDAN YAPILMIŞ MİNBERİ VARDIR, ANKARA KALESİ İÇİNDEDİR.

ASLANHANE (AHİ ŞERAFEDDİN) CAMİİ;1290 YILINDA AHİ REİSLERİNDEN ŞERAFEDDİN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, DIŞ DUVARLARINDA BULUNAN ASLAN FİGÜRLERİNDEN DOLAYI BU İSİMLE ANILMAKTADIR. ANKARA’DADIR, AT PAZARI MINTIKASI’NDADIR.
 
BÜNYAMİN CAMİİ;XV1.ASIR DA ŞEYH BÜNYAMİN AYAŞİ İÇİN YAPTIRILMIŞTIR, CAMİNİN KUZEY DOĞUSU’NDA ŞEYH BÜNYAMİN’İN TÜRBESİ YER ALMAKTADIR.
 
CENABİ AHMED PAŞA CAMİİ (YENİ CAMİ);1566 YILINDA ANADOLU BEYLERBEYİ CENABİ AHMED PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, HALK ARASINDA AHMEDİYE CAMİİ VE YENİ CAMİ ADI İLE ANILMAKTA VE BİLİNMEKTEDİR. 1802-1887-1940 YILLARINDA TAMİR GÖRMÜŞTÜR, BEYAZ MERMERDEN YAPILMIŞ MİNBER VE MİHRABI VARDIR, CAMİNİN SOL TARAFINDA AZİMİ İLE CENABİ AHMED PAŞA’NIN TÜRBELERİ YER ALMAKTADIR.
 
HACI BAYRAM CAMİİ VE TÜRBESİ;1427 YILINDA HACI BAYRAM-I VELİ TARAFINDAN HEMEDANLI EBU BEKR MEHMED’E YAPTIRILMIŞTIR, XV1.ASIRDA MİMAR SİNAN TARAFINDAN TAMİR EDİLMİŞTİR. YANINA ZARİF BİR DE MİNARE EKLENMİŞTİR, CAMİNİN YANINDA HACI BAYRAM-I VELİ VE YAKINLARINA AİT OLAN TÜRBE İSE 1947 YILINDA YAPILMIŞTIR. CAMİNİN MİHRABI AÇIK MAVİ VE SİYAH ÇİNİLERLE SÜSLÜDÜR, CEVİZ OYMALI MİNBERİ BEŞ KÖŞELİ YILDIZ MOTİFLERİ İLE İŞLENMİŞTİR. AHİ ŞERAFETULLAH TÜRBESİ İSE CAMİNİN KARŞISI’NDA BULUNMAKTADIR.

HACI MUSA CAMİİ;1461 YILINDA HACI MUSA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 1923 YILINDA TAMİR GÖRMÜŞTÜR. DİKDÖRTGEN ŞEKLİNDEDİR. DUVARLARI KERPİÇTENDİR, ANKARA’NIN DEMİRTAŞ SEMTİNDEDİR.

İKİ ŞEREFELİ CAMİ (RESUL EFENDİ CAMİİ);1674 YILINDA RESUL EFENDİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BU NEDENLE HALK ARASINDA HEM RESUL EFENDİ CAMİİ VE HEM DE MİNARESİ 2 ŞEREFELİ OLDUĞU İÇİN İKİ ŞEREFELİ CAMİ DİYE ANILIR. ANKARA’NIN ULUCANLAR SEMTİNDEDİR.
 
İMARET YER ALMAKTADIR. BU YÜZDEN HALK ARASINDA İMARET CAMİİ İSMİ İLE BİLİNMEKTEDİR, BAHÇESİNDE KARACABEY’İN TÜRBESİ BULUNMAKTADIR.

KARACABEY CAMİİ;1440 YILINDA 2.MURAD’IN KOMUTANLARINDAN KARACABEY TARAFINDAN EBUBEKİR OĞLU AHMED’E YAPTIRILMIŞTIR, CAMİNİN YANINDA BİR DE İMARET YER ALMAKTADIR. BU YÜZDEN HALK ARASINDA İMARET CAMİİ İSMİ İLE BİLİNMEKTEDİR, BAHÇESİNDE KARACABEY’İN TÜRBESİ BULUNMAKTADIR.

KARANLIK MESCİD;XV1.YÜZ YILDA ELHAC HASAN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, SABUNİ MESCİD ADIYLA DA ANILMAKTADIR. KÜÇÜK MİHRABI GEOMETRİK ŞEKİLLERLE SÜSLÜDÜR, KAPISI İLE KİTABESİ İSTANBUL’DA Kİ TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ’NDE BULUNMAKTADIR.
 
KOCATEPE CAMİİ;1967 YILINDA İNŞAATINA BAŞLANMIŞTIR, 1986 YILINDA İBADETE AÇILMIŞTIR. 3.500 M2’LİK BİR ALANA SAHİPTİR, CAMİNİN KONFERANS SALONU-KİTAPLIĞI-ÇARŞISI-OTO PARK’I VARDIR.
 
KURŞUNLU CAMİİ;XV11.Y.YDA SADRAZAM NASUH PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KUBBESİ KURŞUNLA KAPLI OLDUĞU İÇİN BU İSİMLE ANILMAKTADIR. ANKARA’NIN, BEYPAZARI İLÇESİ’NDEDİR.
MALTEPE CAMİİ;CUMHURİYET DEVRİNDE YAPILMIŞTIR, KLASİK OSMANLI MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR.
SARAÇ SİNAN MESCİDİ;SULTAN 2.GIYASEDDİN ZAMANINDA 1288 YILINDA ELHAC SİRACEDDİN TARAFINDAN MİMAR YUSUF BİN KUL HASAN’A YAPTIRILMIŞTIR, CAMİNİN YANINDA Kİ TÜRBE İÇİNDE 8 SANDUKA BULUNMAKTADIR. ANKARA’NIN, AT PAZARI MINTIKASI’NDADIR.

ZİNCİRLİ CAMİİ;1687 YILINDA ŞEYHÜLİSLAM ANKARA’LI MEHMED EMİN ANKARAVİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 1879-1911-1937 YILLARINDA 3 KEZ TAMİR GÖRMÜŞTÜR. ALT KISMI KIRMIZI ANKARA TAŞINDAN YAPILMIŞTIR, ÜST KISMI TUĞLA. ÇATISI AHŞAPTIR, MİNBERİ ÇİÇEK VE GEOMETRİK ŞEKİLLERLE SÜSLÜDÜR.
 
ANKARA KALESİ;GALATLAR ZAMANINDAN KALMADIR, YAPILIŞ TARİHİ BİLİNMEMEKTEDİR. HATİP ÇAYINDAN (BENT DERESİ’NDEN) 110 M.YÜKSEKLİKTEDİR, 4 AYRI KALEDEN MEYDANA GELMİŞTİR. DIŞ KALENİN 20'DEN FAZLA KULESİ VARDIR, 2 KAPIYA SAHİPTİR. BUNLARDAN BİRİSİ DIŞ KAPI, DİĞERİ HİSAR KAPI ADINI TAŞIMAKTADIR. İÇ KALENİN SURLARI 14-16 M.ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR. ANKARA’DA, ULUS MINTIKASI’NDADIR.
 
ANITKABİR;TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN YATTIĞI BU ANIT MEZAR’IN MİMARLARI PROF.DR.EMİN ONAT VE DOÇ.ORHAN ARDA’DIR, 1944 YILINDA YAPIMINA BAŞLANMIŞTIR. 1953 YILINDA TAMAMLANMIŞTIR, KOMPLEKS İÇİNDE İSTİKLAL KULESİ-HÜRRİYET KULESİ-ASLANLI YOL-MUDAFAA İ HUKUK KULESİ-MEHMETÇİK KULESİ-ZAFER KULESİ-ZAFER KULESİ-BARIŞ KULESİ-23 NİSAN KULESİ-MİSAK I MİLLİ KULESİ-İNKİLAP KULESİ-ZAFER KABARTMALARI-MOZOLE-ŞEREF HOLÜ YER ALMAKTADIR. ANKARA’NIN RASATTEPE MINTIKASI’NDADIR, ANKARA’YA GELENLERİN SIK ZİYARET ETTİĞİ YERLERDEN BİRİSİDİR.
 
GAVUR KALESİ;ANKARA'NIN 60 KM.GÜNEYBATISINDA BULUNMAKTADIR, HAYMANA YOLU YAKINLARINDADIR. HİTİT DEVRİNDEN KALMADIR, YOLDAN KALEYİ GÖRMEK MÜMKÜNDÜR.
 
KALECİK KALESİ;ANKARA'NIN 70 KM.KUZEY DOĞUSUNDA YER ALMAKTADIR, KALECİK İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR VE İLÇENİN EN YÜKSEK TEPESİNDEDİR. ROMA DEVRİNDEN KALMADIR, KALENİN OLDUĞU YERE KADAR GİDİLEBİLİR.
 
KIZILCAHAMAM SOĞUKSU MİLLİ PARKI;ANKARA'NIN KIZILCAHAMAM İLÇE SINIRLARI İÇİNDEDİR, 1050 HEKTAR GENİŞLİĞİNDEDİR. 1 NİSAN İLE 30 EKİM TARİHLERİ ARASINDA GÖRÜLEBİLİR, PİKNİK, KAMPÇILIK VE YÜRÜYÜŞ İÇİN İDEALDİR. KONAKLAMA VE YİYECEK İHTİYAÇLARI MİLLİ PARK İÇERİSİNDE BULUNAN OTEL-GAZİNO VE BÜFELERDEN TEMİN EDİLEBİLİR, MİLLİ PARK İÇİNDE KARAÇAM-SARIÇAM-MEŞE-KAVAK AĞACI VARDIR.
 
ATATÜRK'ÜN EVİ;KURTULUŞ SAVAŞI SIRASINDA ATATÜRK'ÜN KALDIĞI EVDİR, MÜZE HALİNE GETİRİLMİŞTİR. ÇANKAYA SEMTİNDEDİR, CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ'NÜN BAHÇESİ İÇERİSİNDEDİR. ATATÜRK'ÜN KULLANDIĞI EŞYALAR MUHAFAZA EDİLMİŞTİR, BU EŞYALAR MÜZEDE TEŞHİR EDİLMEKTEDİR.
 
ATATÜRK MÜZESİ;ANITKABİR YANINDADIR, MÜZEDE ATATÜRK'E AİT EŞYA, SİLAH, FOTOĞRAF, KİTAPLARIN SERGİLENDİĞİ KÜÇÜK BİR SALON VARDIR. MÜZEDE İŞ BANKASI'NIN 10.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ MÜNASEBETİ İLE ATATÜRK'E HEDİYE EDİLEN ALTIN-GÜMÜŞ-PIRLANTA YAPISI SAAT DİKKATİ ÇEKER, ALTIN KABARTMA BİR LEVHA HALİNDEKİ YENİ TÜRK ALFABESİ İLE ALTINDAN YAPILMIŞ VE PIRLANTALARLA SÜSLENMİŞ NUTUK ZİYARETÇİLERİN HAYRAN KALDIĞI ESERLERDİR. İRAN ŞAHI RIZA PEHLEVİ'NİN ATATÜRK'E HEDİYE ETTİĞİ ALTIN-PIRLANTA SÜSLÜ KILIÇTA GÖZ ALICIDIR, ATATÜRK'Ü ÇEŞİTLİ YÖNLERİ İLE İNCELEMEK İSTEYENLER İÇİN BU MÜZE ÖNEMLİ BİR KAYNAKTIR.
 
HİTİT ARKEOLOJİ MÜZESİ;ANKARA KALESİ'NİN GÜNEY YAMACINDADIR, XV.ASIRDA BEDESTEN OLARAK YAPILMIŞTIR. İÇİNDE HİTİT, PREHİSTORİK DEVİR, URARTU, FRİĞ, GORDİON KALINTILARI İLE 35.000 ADET ÇİVİ YAZI TABLET SERGİLENMEKTEDİR, DEVRİNİN EN BÜYÜK MİMARİ ESERLERİ ARASINDADIR. BİR YANGINDA HARAP OLMUŞSA DA SON ZAMANLARDA RESTORE EDİLMİŞTİR.
 
ETNOĞRAFYA MÜZESİ;ULUS'TAN YENİŞEHİR'E GİDERKEN TALATPAŞA CADDESİ ÜZERİNDE, OPERA KARŞISINDAKİ TEPE ÜZERİNDEDİR. ATATÜRK TARAFINDAN KURULMUŞTUR, ÖNÜNDE ATATÜRK'ÜN AT ÜZERİNDE BİR HEYKELİ VARDIR. BU HEYKEL 1927'DE İTALYAN HEYKELTRAŞ CORNALİA TARAFINDAN YAPILMIŞTIR, ETNOĞRAFYA MÜZESİ İÇİNDE TÜRK TARİHİ-FOLKLORU YÖNÜNDEN ZENGİN KAYNAKLAR BULUNMAKTADIR.
 
TBMM MÜZESİ;ULUS MEYDANINDA İSTASYONA GİDEN CADDENİN KÖŞESİNDEDİR, 1920-1923 YILLARI ARASINDAKİ HATIRALARI YANSITAN ESERLERLE DOLUDUR.
 
GENÇLİK PARKI;ULUS'TADIR, DDY MERKEZ TERMİNALİ KARŞISINDADIR. GEZİ VE EĞLENCE YERİDİR, İÇİNDE SANDALLA GEZMEYE MÜSAİT SUNİ BİR GÖL VARDIR. AİLE ÇAY BAHÇELERİ, LOKANTALAR, GAZİNOLAR, LUNAPARK, BÜFE VB.GİBİ YERLER PARK İÇİNDE MEVCUTTUR.
 
GÖLBAŞI PLAJ VE GAZİNOSU;ANKARA-KONYA YOLU ÜZERİNDE, ANKARA'YA 25 KM.UZAKLIKTADIR. MOHAN GÖLÜ KENARINDA KURULMUŞTUR, BURADA SU SPORLARI İSTASYONU VARDIR.
 
GAZİ ORMAN ÇİFTLİĞİ;HALK ARASINDA ÇİFTLİK OLARAK BİLİNİR, ATATÜRK TARAFINDAN MEYDANA GETİRİLMİŞTİR. ANKARA'NIN 5.5 KM.BATISINDA YER ALIR, İÇİNDE HAYVANAT BAHÇESİ-PARK-GAZİNE VE LOKANTALAR BULUNMAKTADIR.
 
DİKMEN (ÇALDAĞI);ANKARA'YA 12 KM.UZAKLIKTA BULUNMAKTADIR, 1 KAYAK EVİ VARDIR. DAĞ SPORLARI İÇİN ELVERİŞLİDİR, KIŞ AYLARINDA İLGİ GÖRMEKTEDİR.
 
ÇAMKORU;ANKARA'YA 110 KM.UZAKLIKTADIR, ANKARA-İSTANBUL KARAYOLUNUN BİRAZ İÇERİSİNDE KALMAKTADIR. DAĞLIK VE ORMANLIKTIR, YAZIN GEZİ VE PİKNİK YERİ OLARAK KULLANILMAKTADIR. KIŞIN İSE İDEAL 'KIŞ SPORLARI TATİL VE EĞLENCE MERKEZİ' HÜVİYETİNDEDİR, YAKININDA KIZILCAHAMAM KAPLICALARI BULUNMAKTADIR. YEŞİL ORMANLARI İLE NEFİS BİR TATİL YÖRESİDİR, SPOR KULÜPLERİNİN KAMP YERİ OLARAK KULLANDIĞI BİR YERDİR.
 
SÖĞÜTÖZÜ;ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ÜZERİNDEDİR, BURADA ATATÜRK'ÜN ANNESİNE AİT BİR EV VARDIR VE MÜZE HALİNE GETİRİLMİŞTİR. PİKNİK YERİDİR..
 
AYAŞ BELİ;ANKARA'DAN 40 KM.UZAKLIKTADIR, KIŞ SPORLARI İÇİN İDEAL BİR YER OLMASINA KARŞILIK TESİSLERİ YOKTUR.
 
HÜSEYİN GAZİ;ANKARA'YA 12 KM.UZAKLIKTADIR, ÜREGİL İLE ARAPKÖPRİ ARASINDADIR. DAĞ SPORLARI İÇİN İDEAL BİR YERDİR..
 
KARAKAYA KAPLICASI;ANKARA'YA 60 KM.UZAKLIKTA AYAŞ İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, SELÇUKLULARDAN KALMADIR. BANYOSU ROMATİZMA, NEVRALJİ, YARIM FELÇ, MAFSAL TUTUKLUKLARINA İYİ GELMEKTEDİR.
 
HAYMANA KAPLICASI;ANKARA'YA 73 KM.UZAKLIKTADIR, HAYMANA İLÇESİ'NDEDİR. KAPLICA YANINDA OTEL VARDIR, BANYOSU ROMATİZMA, NEVRALJİ, KIRIK, ÇIKIK, MAFSAL YAPIŞIKLIĞI, ÇOCUK FELCİ, KADIN HASTALIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR. İÇİLMESİ HALİNDE İDRAR HASTALIKLARINADA FAYDALIDIR, SÜREKLİ VASITA BULUNMAKTADIR.
 
AYAŞ KAPLICASI;ANKARA'YA 80 KM.UZAKLIKTA AYAŞ İLÇESİ ILICADERESİ MEVKİİNDEDİR, KAPLICA CİVARINDA OTEL BULUNMAKTADIR. BANYOSU ROMATİZMA, NEVRALJİ, KADIN HASTALIKLARI, KIRIK, ÇIKIK, MAFSAL YAPIŞIKLIĞINA İYİ GELMEKTEDİR. İÇİLMESİ HALİNDE KABIZLIK, SAFRA KESESİ TAŞLARI İLTİHAPLARI, KUM DÖKÜMÜ, İDRAR YOLLARI İÇİN YARARLIDIR.
 
KUĞULU PARK;ÇANKAYA MINTIKASINDADIR, YAZ KIŞ ANKARA’LILARIN VE DIŞARIDAN GELENLERİN DİNLENDİĞİ BİR PİKNİK ALANIDIR. BURADA ÇOCUK OYUN BAHÇESİ-HAVUZ İÇİNDE KUĞULAR-ÖRDEKLER VARDIR. YEŞİLLİK VE DİNLENDİRİCİ BİR ATMOSFERE SAHİPTİR, ULUS-ÇANKAYA ARASINDA İŞLEYEN BELEDİYE OTOBÜSLERİ PARKIN ÖNÜNDEN GEÇMEKTEDİR.

 

İlk Blog

09.08.2013 17:08

Yeni blog'umuz bugün oluşturuldu. Buraya odaklanın ve sizi bilgilendirmek için çalışalım. RSS feed sayesinde, bu blogda yeni mesajları okuyabilirsiniz.

Blog

İSTANBUL'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

24.08.2013 09:37
İSTANBUL'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...   KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR ANADOLU HİSARI;SULTAN 1.BEYAZIT TARAFINDAN 1395 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, KARŞISINDA RUMELİ HİSAR'I BULUNMAKTADIR. AYASOFYA (SAİNT SOPHİA);532-537 YILLARI ARASINDA BİZANS İMPARATORU JÜSTİNİANUS...

İÇEL'DE (MERSİN'DE) GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

24.08.2013 09:36
KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR ESKİ CAMİ;1870 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, SULTAN ABDÜLAZİZ'İN ANNESİ BEZMİ ALEM VALİDE SULTAN VAKFI'NA AİTTİR. YENİ CAMİ;1900 YILINDA ABDÜLKADİR GEYLANİ İSİMLİ BİR HAYIR SEVER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, GÜMRÜK RIHTIMI MEVKİİNDEDİR. YÜMÜKTEPE;MERSİN'İN 3 KM....

BURSA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

18.08.2013 15:39
KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR   CEM SULTAN TÜRBESİ;FATİH SULTAN MEHMET'İN KÜÇÜK OĞLU CEM SULTAN'IN YATTIĞI TÜRBEDİR, MURADİYE SEMTİNDEDİR. FATİH SULTAN MEHMET ÖLDÜKTEN SONRA AĞABEYİ 11.BEYAZIT İLE GİRİŞTİĞİ TAHT MÜCADELESİNİ KAYBEDEREK 1483 YILINDA PERİŞAN 1 VAZİYETTE RODOS...

BURDUR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

18.08.2013 15:37
KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR   BURDUR GÖLÜ;BURDUR GÖLÜ BURDUR İL SINIRLARI İÇİNDE BULUNAN GÖLLERİN EN BÜYÜĞÜDÜR, BU GÖL TÜRKİYE'NİN 7.BÜYÜK GÖLÜDÜR. BURDUR'A 8 KM. UZAKLIKTADIR, TEKTONİK 1 GÖLDÜR. UZUNLUĞU 34 KM., GENİŞLİĞİ 8.5 KM.DİR. DENİZDEN YÜKSEKLİĞİ 845 METRE, YÜZÖLÇÜMÜ 186...

BOLU'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

18.08.2013 15:33
KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR   BÜYÜK CAMİ (YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ);YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN 1382 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, 1891 YILINDA YANGIN GEÇİREREK YANMIŞTIR. 1899 YILINDA İSE KUBBELİ OLARAK YENİDEN YAPILMIŞTIR, 1944 YILINDA HASAR GÖRMÜŞ VE YER YER ORJİNALİ BOZULARAK...

AĞRI'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

16.08.2013 21:14
KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR   AĞRI DAĞI;AVRUPA VE TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK DAĞI OLAN AĞRI DAĞI'NIN YÜKSEKLİĞİ 5.165 METREDİR, YAZ KIŞ ZİYARETÇİSİ OLAN 1 DAĞDIR. DOĞUSUNDA KÜÇÜK AĞRI DAĞI VARDIR. ONUN YÜKSEKLİĞİ İSE 3.925 METREDİR. AĞRI DAĞI EN İYİ 1 ŞEKİLDE, IĞDIR'DAN DOĞUBEYAZIT'A...

ANKARA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

15.08.2013 00:00
KERİM ÖZBEKLER GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR   AHİ ELVAN CAMİİ;1382 YILINDA AHİ ELVAN MEHMED BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, SULTAN ÇELEBİ MEHMED 1413 YILINDA CAMİYİ TAMİR ETTİRMİŞTİR. CEVİZ OYMA MİNBERİ VARDIR, ANKARA’NIN SAMANPAZARI SEMTİNDEDİR.   AKŞEMSEDDİN CAMİİ;ŞEYH...

İlk Blog

09.08.2013 17:08
Yeni blog'umuz bugün oluşturuldu. Buraya odaklanın ve sizi bilgilendirmek için çalışalım. RSS feed sayesinde, bu blogda yeni mesajları okuyabilirsiniz.